Att förlora oskulden eller helt enkelt göra sin sexdebut

Lätta sexbokenOskuld är ett mycket konstigt och förelegat ord. Som om du hade någon slags skuld för att du haft sex. Dessutom är innebörden också inte helt glasklar. Vad betyder att förlora oskulden? Att ha sex första gången eller att bli penetrerad/penetrera första gången? Jag funderade mycket på detta när jag läste Ett norrländskt trauma av Victoria Larsson. Boken kretsar mycket kring oskuld och viljan att förlora den. Jag känner igen mig mycket i det från min egen tonårstid.

Det finns dem som säger att petting och smek inte är sex, utan det är ”the real thing” (penetrering) som räknas. Jag hoppas att i alla fall de mest genusmedvetna personer har övergivit den förlegade definitionen. För i så fall kan ju inte lesbiska förlora oskulden. Eller kan de det  med hjälp av strap-on? Och kan man i så fall förlora oskulden om man penetrerar sig själv med exempelvis ett ljus? Jag minns en frågespalt i min barndoms Frida eller Vecko-Revyn att en sexexpert svarade en tjej som blödde efter att ha knullat sig själv med ett ljus, att ljuset hade tagit hennes oskuld. Jag tyckte att det var knäppt redan då.

Nu vet vi att mödomshinnan är en myt och då kanske vi också kan skippa den så tröttsamma och heteronormativa synen på sexdebut att det måste handla om penetrering?

Sexdebut är ett bättre ord än oskuld, men faktum kvarstår att det är svårt att definiera. Jag läste i en amerikansk bok att få orgasm med en annan människa var ett bättre sätt att säga att man har haft sex. Men vissa har det ju så lätt för sig och kan få orgasm bara någon smeker lite utanpå jeansen och det kanske inte riktigt känns som att man då haft sex. Vissa jag har pratat om har vittnat om att det första samlaget var den stora grejen för dem, andra att det var första gången de hade petting nakna.

Jag lutar helt enkelt åt att stanna vid att gränsen är flytande. Att ha sex första gången är för många ett stort steg och vi kommer nog inte ifrån att det känns stressande och pressande att inte fått vara med om det i tonåren. Men vad som är sexdebuten är nog olika från person till person. Det är verkligen hög tid att avdramatisera det en smula samt att få bort det från penetreringen. Att erkänna att gränsen är flytande borde vara ett bra första steg till en sådan avdramatisering. Dessutom, kan vi kalla det sexdebut istället för oskuld?

Den som vill ha bra tips om en bra bok om sex för unga rekommenderas läsa Inti Chavez Perez Lätta sexboken från LL-förlaget.

2 kommentarer

 1. Hear hear! Så bra skrivet. Det där med mödomshinnan är en livsfarlig myt som verkligen måste spräckas, pronto. Flickor dör på grund av den myten.

   • Hanna30 november, 2014 kl. 10:40
    Författare
   • Svara

   Det är ju också en otroligt viktig aspekt! Kvinnor som blöder när de har sex första gången var inte tillräckligt kåta. Punkt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.