Äntligen EM: Boktips från de homofoba staterna i botten

förtryckare i botten

Bilden ovan har jag snott från Jonas Sjöstedts Twitter och trots mina och Sjöstedts skilda åsikter i det mesta, tycket vi verkligen lika om detta. Det ÄR roligt att länderna som leds av förtryckare, homofober och kvinnohatare, hamnar i botten i EM. Häromdagen fick ni boktips från alla slutspelslag. Idag får ni speciellt utvalda boktips från länderna som har utvecklats till – i bästa fall – demokratiska avarter.

Turkiet

Elif Shafak – Bastarden från Istanbul: Feminist som skriver om Turkiet och om religionen och familjen.

Aslı Erdogan –  Inte ens tystnaden är längre vår egen: Krönikor som berättar hur det verkligen är i Turkiet. Erdogan har suttit i fängelse för samröre med terrorism, som människorättsaktivism kallas där.

Polen

Olga Tokarzcuk – Daghus natthus: En nobelpristagare som den polska regimen inte var helt nöjda med. Hon visar en ickekonservativ familjesyn i sina fragmentariska berättelser.

Tomasz Jedrowski – Swimming in the dark: Homosexuell författare som skriver om hur det var att vara homosexuell under kommunisttiden i Polen.

Dorota Masłowska – Polsk-ryskt krig under rödvit flagga: Författaren var 20 år när hon skrev denna samhällskritiska bok som fått epitetet en polsk trainspotting.

Ryssland

Masha Gessen – Ord kan krossa betong: En bok av en hatad rysk person om Pussy Riot, som inte heller står högt till kurs hos regimen.

Sophia Shalmiyev – Mother winter: En bok om flykt från Sovjetunionen till USA, men den visar också en skev rysk manlighet med våld och sexuella övergrepp.

Ungern

Magda Szabo – Dörren: Feminist som var mot kommunismen och som skriver om kvinnor som jobbar och i den här senare boken, om systerskap över klassgränser.

Krisztina Toth – Pixel: Författare som är emot Orban och uttalad feminist. Hennes noveller är vackra ögonblicksbilder från Budapest, staden som röstat för en borgmästare från ett annat parti än Orban.

Ágnes Judit Kiss – 24 dikter: Hjälpte flyktingar i Ungern 2015, feminist och inte för Orbans styre. I dikterna skriver hon om alla människors lika värde, även homosexuella.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.