Angela Merkel vald för tredje gången

Angela MerkelIdag vill jag göra ett litet avsteg från litteraturen och prata politik – min andra stora passion i livet. Det har varit val i Tyskland och det var ett intressant val ur flera aspekter.

Jag är inte konservativ, men det är ändå coolt att Europas mäktigaste kvinna, Angela Merkel, har blivit vald en tredje gång. Som liberal var det trist att se att de konservativas koalitionspartner, liberala FDP, åkte ur förbundsdagen. Men de har uppenbarligen inte drivit en särskilt bra valkampanj. Min kollega Jenny Sonesson skrev på Facebook att det inte är särskilt smart av ett liberalt parti att inte ha mer en en kvinna topp tolv i ett land där en kvinna väljs till premiärminister. Så sant. FDP är kanske kvoteringshatare, men ibland handlar det inte om kvotering, utan om taktik. Hur som helst kunde de inte leverera det väljarna ville ha.

Angela Merkel har förmodligen förstått att kvinnor är en viktig väljargrupp. I ett land där endast 14 % av landets mödrar går tillbaka till heltidsarbete efter första barnet måste någonting göras för att den enorma arbetskraft som finns i landets kvinnliga befolkning inte ska gå till spillo. Merkel har sett till att alla föräldrar från augusti i år är garanterade barnomsorg efter att barnet har fyllt ett. Det är ett mycket bra steg på vägen. Nästa steg är att se till att det finns barnomsorg. Om Merkel inte kan fixa det under nästa mandatperioden står Tyskland inför ett jätteproblem där alltfler äldre ska försörjas av allt färre yngre. Många kvinnor väljer nämligen att inte skaffa barn när barn och karriär inte går att kombinera.

Vi i Sverige är bra på att slå oss för bröstet och säga till alla andra att vi är bäst, men i det här fallet så ligger det faktiskt något i det. I Sverige går majoriteten av barn i förskola och det är en liten minoritet kvinnor som är hemmafruar. Ibland har man pratat om att vi har väldens mest välutbildade taxikår. I södra Europa har man nog istället världens mest välutbildade hemmafruar. Sådant oerhört resursslöseri!

Läs vad Jenny Sonesson och Ralf Gion Frölich skrev i lördags i Dagens Industri.

Läs Mats Larssons artikel i Expressen.

5 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Deprecated: get_user_by_email har upphört sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5211

  En bra sammanfattning ur ett kvinnligt perspektiv. Politiskt kan man tycka vad man vill, men det är alltid roligt att en kvinna kan ta sig hela vägen och bli till förebild även för männen.

  1. Deprecated: get_user_by_email har upphört sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5211
   • Hanna24 september, 2013 kl. 10:41
    Författare
   • Svara

   Ja, jag håller med om det! Tänkte på det i det franska valet häromåret när det stod mellan Ségolène Royal och Nicolas Sarkozy. Politiskt står jag betydligt närmare Sarkozy, men känslomässigt hejade jag på Royal. Det var ju inte mitt land så jag slapp ju att rösta 🙂

 2. Deprecated: get_user_by_email har upphört sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5211
  • sven erik hansson24 september, 2013 kl. 09:05
  • Svara

  Ett inte obetydligt faktum när det gäller Agneta Merkel är att hon bodde i Öst-Tyskland innan muren föll.Hur mycket som än var dåligt i Öst-Tyskland i övrigt så var ett faktum att kvinnorna hade egen inkomst genom att de var i yrkeslivet och det var utbyggd barnsomsorg.
  När muren föll 1989 så fick de öst-tyska kvinnorna ryckte om sig att vara frigjorda.De hade ju inte varit beroende av sin gifta man för sin försörjning.Ville hon skiljas så hade det varit lätt för kvinnorna att gör det.
  Det är inte en slump att kvinnor över hela värden brukar rösta mer vänster.
  År hon liberal så brukar hon i praktiken vara vänsterliberal.

  1. Deprecated: get_user_by_email har upphört sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5211
   • Hanna24 september, 2013 kl. 10:43
    Författare
   • Svara

   Du har helt rätt i din analys, förutom att jag är tveksam till att det där med att kvinnor brukar rösta mer vänster stämmer. Har du någon statistik på det?

 3. Deprecated: get_user_by_email har upphört sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5211
  • sven erik hansson24 september, 2013 kl. 02:28
  • Svara

  Jag har ingen statistik tillgänglig men har hört från flera håll bl.a från lärda feminister att kvinnor röstar mer vänster, i alla fall är det så i väst-världen.
  Det vore roligt om din mans tidning NEO kunde skriva om det faktumet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.