Åland, 80-årskalas och jobbstress – junisummering 2024

Åland

Jag och min ursprungsfamilj på Kastelholms slott på Åland. Juni 2024.

Juni kändes för en gångs skull som en lång månad. Jag hann med så mycket. Först började månaden med en Kulturkollo-helg i Uppsala med val och valvaka direkt när jag kom hem. En resa till Åland för att fira min pappa jubilaren, var det andra roliga. Sedan ordnade vi en stor fest för honom och strax därefter var det midsommar. Veckan som jag numer kallar varma veckan, för att den varje år verkar vara årets varmaste vecka, följde med massa åtagande rent jobbmässigt.

Den uppmärksamme har sett att vi redan varit på Åland i år och bakgrunden är den att min svärfar blev så avundsjuk på att vi planerade en reda till Åland att han ville haka på. Vi hittade inget prisvärt hotell först och ställde in planerna. Då blev svärfar otålig och föreslog att vi skulle ta en natt i Mariehamn på sportlovet. Strax efter att vi varit där hittade jag ett bra hotell och Ålandplanerna var på igen.

Ålandsresan var fantastiskt trevlig och trots lite ostadigt väder hade vi oerhört tur. Två dagar med sol och en dag med mulet och uppehåll. Vi såg mycket trevliga saker och barnen fick leka och vi vuxna hänga. Nästa år ska vi hälsa på brorsan och hans familj i Kroatien på sommaren, där de har ett stort hus med svägerskans familj.

Efter Åland och åttioårsfest och efter det var det midsommar och det hann vi knappt med att planera för, men det blev bra ändå. Midsommar var fint, men resten av midsommarhelgen var det dåligt väder, så det blev ingen kanonhelg på Landsort. Den här veckan har varit varm och tryckande och jag och maken har haft massor att göra på jobbet. Samtidigt har sonen har gått på code camp och dottern har fått följa med mig, bland annat på en tur i norra skärgården för att intervjua ett äldre par (mer om det senare, det var oerhört intressant!).

Min läsning

Läsningen var katastrofal i maj och första halva av juni, men under midsommarhelgen började jag styra upp den. Nu känns det mycket bättre inför semestern och jag är mer pepp på mina utmaningar.

Läsa jorden runt: Jag ska läsa från 40 länder och läste bara från ett nytt land i juni. Skäms en aning, men har som tur var lite på G så att jag kan förbättra statistiken i juli. Land läst i juni:

  • Tyskland

Omläsning: Jag har bestämt mig för att läsa Stekta gröna tomater av Fannie Flagg.

EU-läsning 2.0: Catch the rabbit av Lana Bastašić var en mycket bra bok från Bosnien. Jag har också börjat på mastodontverket Det åttonde livet av Nino Haratischwili från Georgien.

Semesterutmaning Polen och Tyskland: Jag har läst Irmina av Barbara Yelin och håller på med Kairos av prisade Jenny Erpenbeck. Ska även lyssna på Den inneboende av Hanna Krall.

Bokcirkel: Vi har bokcirklat Flickor och institutioner av Daria Serenko från Ryssland. Nästa bok är När vi var fåglar av Ayanna Loyd Banwo från Trinidad och Tobago.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.