Recension: Bastašić, Lana; Catch the rabbit; 2018

Catch the rabbitDet som är underbart med läsutmaningar är att läsa böcker jag kanske aldrig annars hade hittat. Catch the rabbit är en roman av den bosnienserbiska författaren Lana Bastašić, nu boende i Berlin. Boken är skriven på serbiska i original. Jag läste den på engelska, eller lyssnade på den på Storytel. Lana Bastašić fick Europeiska unionens litteraturpris för boken 2020.

Sara bor på Irland med sin pojkvän och hon tror sig ha lämnat Bosnien för gott. Så en dag ringer hennes bästa vän Lejla som hon för längesedan tappat kontakten med. Hon ber Sara komma till Mostar, hämta upp henne och köra henne med bil till Wien. Efter protester från Sara kommer det ”Armin är i Wien” och allt Saras motstånd rinner av henne.

Det blir en roadtrip genom Bosnien, men också genom tiden. Vad var det som hände vännerna då för så många år sedan? Armin, som är Lejlas bror, försvann i slutet av kriget och både Lejla och Sara är övertygade om att han lever, något som ingen annan tror på. Det som finns där i bakgrunden hela tiden är att Sara är bosnienserb och Lejla bosnienmuslim.

Jag tyckte mycket om Catch the rabbit. Den berättar om det delade samhälle som rådde, och fortfarande  råder, i Banja Luka och Bosnien. När den kroatiska sångaren Baby Lasagna sjunger en låt i Eurovision om hur han flyr sitt hemland 2024 så förstår man att Balkan fortfarande har problem. Sara är som Baby Lasagna, hon har flytt till Irland och har ingen som helst plan på att återvända. Bosnien har dessutom betydligt större prorblem än Kroatien.

Det är också en bok om vänskap och hur den förändras över tid. Det finns något som binder Sara och Lejla samman, men utöver det har de inte lägre så mycket gemensamt. Man anar genom hela boken att det inte är fördjupad vänskap och ett återupptagande av umgänget som ligger bakom hörnet. Snarare fruktade i alla fall jag det värsta. Hur det slutar, ska jag såklart inte avslöja, men kan säga att det absolut är värt att ta reda på det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.