Berömda och glömda idrottskvinnor: Martina Navratilova

Martina Navratilova

Idag startar Wimbledon i  tennis, Det var längesedan jag följde tennis och mitt intresse dalade i takt med att Stefan Edbergs framgångar gjorde detsamma. När jag var barn var Wimbledon en högtidsstund varje sommar. Eftersom det är OS i år kommer ni att få läsa om berömda och glömda OS-kvinnor och när jag gjorde research för det kom jag på att tennisstjärnor ofta inte finns med. Tennis kom ju med relativt nyligen på OS-schemat.

Martina Navratilova får starta den här försmaken till sommarens OS-kvinnor. Hon är en av de absolut största inom tennisen och var den som nästan alltid vann när jag var som mest tennisintresserad. Hon är född i Tjeckoslovakien och tävlade för sitt födelseland fram till 1981 då hon blev amerikansk medborgare. Hon är en av de tennisspelare, män inkluderat, som vunnit mest prispengar genom alla tider.

I början av sin karriär var det den amerikanska tennisspelaren Chris Evert som var hennes främsta konkurrent. De spelade även dubbel tillsammans flera gånger. Mot slutet av karriären var det tyskan Steffi Graf som var den hon oftast slogs mot. Martina Navratilova har vunnit alla de stora grand slam-turneringarna flera gånger, men aldrig tagit en äkta grand slam, dvs vunnit alla fyra samma år.

Martina Navratilova var tidigt ute och berättade att hon var bisexuell, för att sedan komma ut som homosexuell på 80-talet. Att hon var öppet homosexuell, ofta med sin partner med på turneringar, var tämligen vanligt vid den tiden och var något som fick stor uppmärksamhet. Idag när det inte är lika iögonfallande, är den före detta tennisstjärnan fortfarande engagerad för homosexuellas rättigheter. Hon har dock hamnat i blåsväder hos transrörelsen då hon tagit ställning mot att transkvinnor ska få tävla i tennis på lika villkor som ciskvinnor.

Idag bor Martin Navratilova i Miami tillsammans med sin fru sedan 2015, den före detta skönhetsmissen  Julia Lemigova.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.