Kultursvep: Sportsommar med NU

Det var längesedan jag skrev ett kultursvep, men det är som de flesta andra år, mycket att göra såhär före semestern. Jag behöver verkligen lugna mig och smälta saker, men jag måste köra på ett tag till. Det är ju bra att jag tycker att det är roligt. Den här sommaren satsar jag på att lajva sportjournalist – mitt drömyrke sedan barnsben. Jag skriver om berömda och glömda idrottskvinnor här på Feministbiblioteket och i NU gör jag längre reportage och intervjuer.

Supporterkultur

Min första artikel handlade om supporterkultur där jag pratade med Josefine Lindén Borgenstrand och Hasse Backman som vigt delar av sina liv till AIK. Jag talade även med Halmstads-supportern Thomas Persson. Även ett par aktiva liberaler, utöver Hasse Backman, fick ge sin syn på sina supporterskap.

Från artiklen:

Vad är det bästa med att vara supporter?
– Supporterskapet för mig är att stötta laget och allt runt matcherna. Allt från ölen innan en match till bortaresorna. Jag har även varit utomlands och följt laget. Det är verkligen häftigt att kunna få åka på resa där fotbollen ingår, säger Josefine Lindén Borgenstrand.

– Att det är en stark gemenskap där alla respekterar varandra för att man håller på samma lag. Vi har haft roligt tillsammans, både på och utanför matcher, säger Hasse Backman.

– Att man får se när det händer på plats, att så att säga känna gräsdoften. Det gör man ju knappt idag när det mesta är konstgräs, men det handlar om att jag vill kunna se det på plats, säger Thomas Persson

– Efteråt vill jag kunna vill kunna fira en seger med laget. Det bästa är när HBK spelar borta och inte är favorit men ändå vinner, att de blir lite av partydödare. Det är roligast mot de stora lagen, för att det händer så sällan, avslutar Thomas Persson.

Läsa hela här.

Sporttvätt

Sport washing, eller sporttvätt – att tvätta sitt rykte med stora sportevenemang och idrottsstjärnor, är ett intressant ämne som sportjournalisten Olof Lundh skrivit mycket om. Jag ringde upp honom för att låta honom utveckla mer vad det handlar om.

Från artikeln:

Olof Lundh vill bredda frågan och tycker att sporttvätt inte är en isolerad företeelse. Så länge Sverige handlar med dessa länder, blir det svårt att motivera varför idrottare ska bojkotta dem. Dessutom har Sverige öppnat en ambassad i Qatar.

– För mig är det, det ultimata hyckleriet. Vi har politiker som var med och öppnade ambassaden, som några år senare säger att vi ska bojkotta VM för att Qatar kränker mänskliga rättigheter. Det är så patetiskt så att jag saknar ord och jag förstår inte hur man kan vara politiker och stå för det.

– Det är samma sak i Tyskland när de protesterar. Deras inrikesminister sitter på läktaren med one love-bindeln* under VM och sen tre dagar senare skriver man det största energiavtal någonsin med Qatar. Vad ska qatarierna tänka? Är de dumma i huvudet i Europa? Ena dagen kritiserar de oss för fotboll, nästa dag vill de ha vår gas. Vi måste ha en rak linje.

Läs hela här.

Damfotboll

Efter supporterartikeln ville jag skriva om något mer inriktat på damfotboll och då fick jag tag på Linköpings FC:s sportchef Mia Eriksson. Hon höll inte med om att damfotboll och herrfotboll var samma sak, hon sa att herrfotboll är rock ’n’ roll och damfotboll pop.

Från artikeln:

Damfotbollen har förändrats mycket över tid. I Sverige hade vi Gunnilse som var en pionjärklubb på 80-talet, där spelarna alla bodde i samma by. Sedan dess har sporten kommersialiserats och ett lag är inte längre några kvinnor som råkar bo på samma ställe och gilla fotboll, utan det ser mer ut som på herrsidan där spelare avlönas och säljs mellan klubbar.

– Utvecklingen går väldigt fort fram, men männen har haft ett stort försprång i sin process när det gäller utvecklingen av sporten. Det handlar också om jämställdhet. En flicka och en pojke som börjar spela fotboll har inte samma förutsättningar när det kommer till träningsfaciliteter, träningstider och bra coacher.

Läs hela här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.