Ace awareness week 2022: Avslutning och en litteraturlista

Prideböcker i Berlin

Då är det dags för mig att runda av Ace awareness week 2022. Jag hoppas att ni har följt med och lärt er något om asexualitet och aromanticism. Jag vill rikta ett oändligt stort tack till Elin Westöö som ville göra denna vecka tillsammans med mig och dela med sig av sina personliga erfarenheter av att vara ace och aro samt undervisat oss i vad det egentligen innebär.

AceWeek betyder fokus på asexualitet. Det ska inte blandas ihop med aromanticism, men ofta hänger dessa identiteter ihop. Eftersom jag tror att kunskapen om dessa både identitet är tämligen låg, även bland Feministbibliotekets läsare, har jag valt att ha fokus på båda. Det innebär inte att jag tycker att det är bra om de blandas ihop, utan att för att veta skillnaden måste vi känna till båda.

Det går att känna romantiska känslor utan att vilja ha sex och det går att vilja ha sex utan att ha romantiska känslor. I litteraturlistan nere finns böcker med fokus både på ace och aro, men de flesta har fokus på båda identiteterna.

Elin Westöö med ace- och aroflaggor

Litteraturlista

För dig som vill läsa mer om asexualitet och aromanticism får här en litteraturlista. Alla böcker har inte ace eller aro som huvudfokus, men många har det. Representation är viktigt, har vi pratat om den här veckan och här finns det ett annat perspektiv där det inte alltid är så att tjej möter kille, tycke uppstår och de lever lyckliga i sina heterorelation i alla sina dagar.

De flesta böckerna har Elin rekommenderat, men en av dem har jag fått förmånen att rekommendera henne (Ruth & Pen). Andra har jag hittat när jag sökt på nätet. Har du fler böcker att fylla på listan med så kommentera gärna!

Faktaböcker

Ace av Angela Chen

Asexuella boksidor: röster om asexualitet av Catrin Genborg (red)

How to write asexual characters – an incomplete guide av Salt And Sage Books

Refusing Compulsary Sexuality: A Black Asexual Lens on Our Sex-Obsessed Culture av Sherronda J Brown

Summer bird blue av Akemi Dawn bowman

The Invisible Orientation av Julie Sondra Decker

Romaner och novellsamlingar

Common Bonds av Claudie Arseneault (noveller)

Hullmetal Girls av Emily Skrutskie

Perfect rythm av Jae

Ruth & Pen av Emma Pine

Upside down av NR Walker

Barn- och ungdomsböcker

How to be ace av Rebecca Burgess (grafisk självbiografi)

Loveless av Alice Oseman

Rick av Alex Gino

2 kommentarer

1 ping

 1. Jag tycker det är fantastiskt bra att ni uppmärksammat den här veckan, och skrivit så många bra och kunniga inlägg. Jag har två vuxna barn, en son som är asexuell, och en dotter som är demisexuell, så vi pratar mycket om det här med dem, och de lär oss oerhört mycket. Jag har försökt förklara för andra personer, både vänner och arbetskamrater både vad det är, och varför det är viktigt att hitta sin identitet, nu har jag mer info att hänvisa till! Tack också för läslistan, några nya där! Jag har läst några till, men alldeles för få! Och bara på engelska…

   • Hanna1 november, 2022 kl. 09:11
    Författare
   • Svara

   Då förstår jag att det känns viktigt! Och det är viktigt. Uppmärksamhet och representation är saker vi måste jobba mer på.

 1. […] och representation Jag skrev ett gästbloggsinlägg om vikten av böcker och representation. https://feministbiblioteket.se/ace-awareness-week-2022-avslutning-och-en-litteraturlista/ Hanna skrev ett avslutande inlägg och gav en lista med boktips med asexuell och aromantisk […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.