Recension: Oseman, Alice; Loveless; 2020

LovelessInför asexual awareness week började jag leta bra böcker på temat. En bok jag fått tips om av Elin Westöö har jag också sett i många listor över böcker på ämnet. Loveless av Alice Oseman är en ungdomsbok om att flytta hemifrån och börja läsa på universitetet och att hitta sig själv och sin identitet. Alice Oseman har skrivit flera böcker på liknande teman, men där andra sexuella identiteter står i centrum.

Georgia går på sin slutbal i skolan och får äntligen möjlighet att hångla med killen hon spanat på i flera månader. Hon har aldrig kysst någon och är otroligt spänd. Georgia vet allt om kärlek och romantik och bara längtar efter att få uppleva det själv. När kyssen ska bli av känner Georgia bara en enorm avsmak. Hon vill absolut inte kyssa killen. Med den här erfarenheten åker hon iväg för att plugga på universitetet med sina bästa vänner Jason och Pip.

På universitetet försöker Georgia allt var hon kan för att hitta en man. Eller kvinna. Hon lär känna sin rumskompis Rooney som är ute och festar mycket och verkar ha massor av kompisar. Hon ber henne om hjälp att försöka att finna kärleken. Rooney förstår ganska snart att Jason är förälskad i Georgia och då uppkommer det inte så välgenomtänkta idén att Georgia ska försöka bli kär i Jason, hennes bästa vän.

Georgia söker sin identitet och för henne spelar inte tjej eller kille så stor roll, hon undrar mer varför hon aldrig hittar någon. När hon väl börjar förstå varför blir det är delvis jobbig process. Det finns jobbiga känslor och saker som händer, men i stort är Loveless en feelgood rakt igenom. Ibland är det nästan lite väl mycket gullighet, som att även Georgias kusin verkar vara asexuell och aromantisk.

Det är en ungdomsroman och då förlåter jag en hel del undervisande avsnitt när motsvarande RFLS:s ordförande berättar om vad asexualitet och aromanticism är. Jag tyckte mest om att det var fokus på vänskap och att det är vänskapen som är det viktigaste. De har roligt tillsammans och med tanke på huvudpersonens sexuella preferenser blir det ett budskap om att hålla hårt i sina vänner. En liten romantisk (homosexuell) kärlekshistoria finns med, men den är sekundär.

1 ping

  1. […] kysst någon kille eller tjej. Alice Oseman beskriver en asexuell och aromantisk tjej i sin bok Loveless. I denna inkluderande julkalender ville jag även ha med Georgia. För hennes liv är knappast […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.