Kort fakta
- Född 1968 i Stockholm.
- Dotter till barnboksförfattaren och ofta medförfattaren Carin Wirsén.
- Är mest känd för karaktärerna Nalle, Nallegrisen Gula katten och de andra i Vem-böckerna.
Stina Wirséns feministiska gärning
Stina Wirsén är född 1968 i Älvsjö i Stockholm. Hon utbildade sig på Konstfack och har sedan arbetat som illustratör och författare. Hon har flera uppdrag internationellt som handlar om barn mellan 2 och sex år. Men hon gör inte bara illustrationer för barn, hon har även haft många utställningar och uppdrag som är riktade till en vuxen publik. Senast i Lidköping där hon hade ett samarbete med konstnären Bea Szenfeld om papper.
Stina Wirsén har skapat barnböcker tillsammans med sin mamma Carin Wirsén. Bland annat böckern om Liten Skär och alla små brokiga och böckerna om Rut och Knut. Till sitt förlag Bonnier Carlsen har Wirsén sagt om samarbetet:
– Ofta börjar det med att Carin har en idé och så börjar jag skissa, Carin skriver vidare med utgångspunkt från skissen och så vidare. Det är alltid Carin som börjar, men sen tar texten andra vändningar. Det är ett prestigelöst och roligt sätt att jobba.
Mest känd är Wirsén för sina Vem-böcker, barnböcker som riktar sig till de minsta och med de androgyna djuren Nalle, Nallegrisen, Fågel, Katten och Kanin. Wirsén har smugit in många könsrollsöverskridande saker i böckerna utan att kommentera det. pappor i förkläde och stekspade i högsta hugg och oformliga läkare som tituleras hon. Om detta har hon sagt till Sydsvenskan:
– Det är ett medvetet val. Jag är ju feminist och låter nalle snickra och pappa gå i förkläde.
Vem-böckerna har översatts till 15 språk och har även filmats. På senare år har Nalle och henne kompisar växt upp och fått egna barn. nu följer vi istället Knatt, Gnis, Lilla hund och andra. Alla böckerna tar upp vardagliga problem som att inte ha någon att leka med, att behöva åka till sjukhuset och att bästa kompisen ska sova över, men kanske inte vågar.
Som sagt så tecknar Stina Wirsén inte bara för barn. Utställningen Papier på Lidköpings konsthall var tänkt till en vuxen publik och hon har haft flera liknande utställningar. På Bokmässan 2018 hade hon en utställning i foajén på Svenska Mässan med kända författare.
Stina Wirsén och jag
Vi fick Vem är arg? av mina föräldrar när Hugo var nästan nyfödd. Vi läste den om och om igen och sedan har den hängt med. Alla i familjen fullkomligt älskar Vem-böckerna! Vi hade en lite paus från dem när Hugo blev för gammal och Selma inte kommit ut än, och det sammanföll ungefär med Stinas uppehåll från böckerna. Med Selma har vi gått vidare till nästa generation oformliga djur. Det roliga var att jag alltid trott att Nallegrisen är en han. Vet egentligen inte varför och tror aldrig att hennes kön nämnts i någon av böckerna (men kan ha fel).
Det jag tycker mest om med Vem-böckerna är att de blandar det vardagliga med figurer som manar till barnens fantasi. Stina Wirsén har förmågan att skriva om viktiga ämnen för barn utan att skiva dem på näsan.
Jag var också såg hennes och Bea Szenfelds utställning på Lidköpings konsthall i somras och det var en riktigt fin upplevelse. Har även sett hennes porträtt av kända författare på Svenska mässan under bokmässan 2018. Hennes porträtt av Chimamanda Ngozi Adichie och Sofi Oksanen var mina favoriter – såklart eftersom de ÄR mina favoriter.
Böcker av Stina Wirsén som jag läst och recenserat
Med Carin Wirsén
En liten skär och många små brokiga 2006
Var är liten skär och alla små brokiga? 2007