Recension: Wirsén, Stina; Vem är stor?; 2015

Vem är stor?Jag har nästan helt tappat att skriva om barnböcker, men känner att jag måste skriva om Stina Wirséns böcker som älskats av Hugo och nu älskas av Selma. I Vem är stor? har karaktärerna Nalle, Nallegisen, Gula katten, Fågel och Kanin vuxit upp och en ny generation tar vid. Men först får vi veta vad som hänt vännerna!

Nalle bor ihop med Blå katten och de har två barn. Vi får följa Nalle en helt vanlig morgon, med busiga barn och borttappad mobil. Kanin jobbar som förskolelärare, Nallegrisen är polis och Gula katten är ute och går med ägg i en barnvagn. Han har träffat en duva. På väg hem från förskolan träffar Nalle även Kanins mammor och Fågels föräldrar. Fågel är ute och reser och ingen vet när hon kommer tillbaka.

Första gången jag läste Vem är stor? fick jag en smärre chock när jag insåg att Nallegrisen är en hon. Vet inte varför jag alltid föreställt mig henne som kille och tror att hennes kön aldrig tidigare nämnts. Sedan är det väl ganska väntat att Nalle visar sig vara illustratör och författare. Lite fint att författaren porträtterar sig själv som en nalle.

Det finns fler böcker med de nya barnen som handlar om skilsmässa, barn som inte föds, att resa och att få syskon. Jag återkommer med dessa, våra favoritböcker.

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.