Recension: Fredriksson, Anna; 11 nätter före jul; 2018

11 nätter före julDagens sista julbok är Anna Fredrikssons 11 nätter före jul. Jag fick tips om den på andra bloggar och insåg att det skulle vara en lite annorlunda bok jämfört med dem jag läst hittills. Den följer definitivt inte mallen av en chicklit-julbok, men innehåller alla julstämningsattiraljer. Jag lyssnade på boken och uppläsare var Johanna Lazcano. Boken är utgiven på Bonnier Bookery.

Erika och David är gifta och har två barn. David tycker att de har det bra, men en dag får han läsa ett inlägg på en familjesajt som stämmer skrämmande överens med hans egen dag. Det är Erika som skriver att hon vill skiljas. David blir helt ifrån sig, men finner råd. Han loggar in som Rudolf och svarar Erika. De får fin kontakt och han uppmuntrar henne att stanna. Trots det driver Rudolf Erika allt längre ifrån David och allt närmare en katastrof. Kan de rädda sitt äktenskap?

Mitt omdöme enligt kriterierna för julböcker

Kvinnan: Erika är trött på småbarnslivet (dock ej på sina barn) och att hennes make alltid sätter sig själv först. Hon längtar bort.

Mannen: David är aningslös, men kärleksfull. Han satsar på karriären för att han kan. När han får veta att Erika inte vill vara gift med honom längre blir han förkrossad och vill göra allt för att ställa allt till rätta och bli en bättre make och far.

Intrigen: Kan Erika och David hitta tillbaka till varandra via Rudolf? Riktigt spännande uppbyggt med växlande synvinklar från hans och hennes sida.

Rekvisita: Mer vardaglig än de andra julböckerna jag läst, lucia på förskolan, skinkkokande och kalle anka. Det går att ta på julstressen.

Det obligatoriska exet: Det finns inget sådant, detta är en annan typ av bok.

Feminism: Mycket tydlig. Hon tar mer ansvar hemma och ruttnar. Han är kärleksfull och älskar sina barn och gör allt för att skärpa sig.

Summa summarum: En kort men kärnfull bok om ett havererande äktenskap. Spännande och sannolik, även om det är lite skruvat. Den bästa julboken jag läste och det kanske beror på att den var annorlunda. Jag gillar också sidohistorierna om jobbarkompisarna som är lesbiska och där den ena är notoriskt otrogen. Här följde inte allt någon stereotyp mall. Tummen upp för det!

Läs mer: Adlibris, BokusEnligt O, Och dagarna gårStories from the city,  Västmanländskan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.