100 år sedan kvinnor Sverige fick rösta första gången

Elin Wägner och namninsamlingen 1914

Elin Wägner och namninsamlingen 1914.

För 100 år sedan fick kvinnor för första gången rösta i svenska val. Att den svenska demokratin fyller 100 år firas i riksdagen som öppnar på tisdag. Det var den 10-12 september 1921 som kvinnor i Sverige för första gången fick lägga sin röst i ett svenskt val. Det var också första gången som det stod kvinnonamn på listorna. Kerstin Hesselgren (liberal) blev invald i den första kammaren och Elisabeth Tamm (liberal), Bertha Wellin (lantmannapartiet), Agda Östlund (socialdemokrat) Nelly Thüring (socialdemokrat) i den andra kammaren.

Nu när Sverige, 100 år efter att kvinnor fått rösta första gången, är på väg att få en kvinnlig statsminister för första gången, har debatten om representation blåst upp. Jag är inte särartsfeminist och jag tycker självklart att kompetens ska gå före kön. Vad kompetens är, är dock lite mer luddigt. Självklart är det fortfarande så att kvinnor bär med sig en viss viktig erfarenhet genom att vara kvinna.

På 1920-talet var det kvinnors erfarenhet än mer viktig. Idag skriver SVT om barmorskelönernera som skulle sänkas för att barnmorskorna kunde göra annat, såsom städa och fixa, och då gick alla fem kvinnliga riksdagsledamöter ihop och berättade för riksdagens män om deras erfarenhet och hur barnmorskeyrket verkligen fungerade. De var tvungna att vara rena och kunde inte jobba med annat. Tillsammans stoppade riskdagens första kvinnliga ledamöter sänkningen av barmorskelönerna.

Dokumentär att se

Om barnmorskelönerna och annat berättas det om i dokumentären Första fem – pionjärerna som tog plats i riksdagen i SVT. Dokumentären kommer att sändas tisdagen den 14 september klockan 21, me fins redan nu på SVT play. Själv tänkte jag se den ikväll. SVT skriver att de fem första kvinnorna i riskdagen är gaska bortglömda, men jag tycker då inte att Kerstin Hesselgren är det!

Se dokumentären här. 

Böcker att läsa

Facklitteratur

Hem och stat av Selma Lagerlöf är ett måste. Det är hennes tal vid rösträttskongressen 1911. Timbro har gett ut talet i tryckt miniformat för den som vill ha ett eget ex.

Tisdagar med tolfterna av Lisbeth Håkansson Petrén är en fin bok om kvinnor som träffades och engagerade sig för kvinnlig rösträtt och mer jämställdhet före 1918.

Kvinnor på gränsen till genombrott av Ulrika Knutson är en en bok om Fogelstagruppen, som på sätt och vis tig över stafettpinnen från tolfterna. Här fins kändisar som Elin Wägner, Kerstin Hesselgren och Elisabeth Tamm med.

Skönlitteratur

Pennskaftet av Eli Wägner från 1910 är ett måste. Skriven före kvinnor fick rösträtt och fantastiskt nytänkande om kvinnor, politik och sexualitet.

Ellens val av Helena Dahlgren och Moa Eriksson Sandberg är helt nya böcker som utspelar sig precis före kvinnor fick rösträtt. Kul med feelgood i en historisk miljö och vi får veta mer om hur det var för rösträttskvinnorna då.

Tillbaka till henne av Sara Lövestam är också en mer modern bok som utspelar sig kring tiden före kvinnor fick rösträtt. Det är en oerhört fin bok om homosexualitet och kärlek i en tid då kvinnor inte ens ansågs kunna ha politiska åsikter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.