Recension: Lagerlöf, Selma; Hem och stat; 1911 (2018)

Hem och statTimbro förlag har gett ut ett antal politiska små skrifter och jag har införskaffat dem som har med jämställdhet och feminism att göra. Hem och stat är Selma Lagerlöfs tal vid rösträttskongressen 1911 och den ingår i en serie om kvinnor rättigheter. Att utbilda en kvinna är att utbilda ett helt land av Peter Alestig ingår i samma serie. Essän gavs ut av Timbro 2018.

Selma Lagerlöf talar om orättvisorna mellan män och kvinnor och att det är män som bestämmer. Hon anser att för att kunna rätta till sådana saker som att män får mer lön för samma arbete, så många kvinnor vara med och bestämma. Hon menar att kvinnor inte är fullkomliga varelser, men det är inte män heller:

”Ack, vi kvinnor är inga fullkomliga varelser, ni män är inte fullkomliga mer än vi. Hur ska vi nå fram till det, stort och smått, utan att hjälpa varandra?”

Oerhört roligt att få läsa talet i sin helhet och trevligt att får det i novellformat. Det är fint att Timbro inte bara ger ut nya essäer, utan även låter sådana här gamla debatterande texter få ny spridning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.