Abort totalförbjuds inte i Mississippi

Igår reagerade jag på ett inslag i rapport i SVT:s morgonsändning. Det handlade om en folkomröstning om totalförbud mot abort i den amerikanska delstaten Mississippi. Det jag reagerade på var att hela inslaget andades hur knäppa de där amerikanerna är och hur efterblivna de är som förbjuder abort. Efteråt nåddes uppläsaren om beskedet att abortmotståndarna förlorat. Det kändes på någon sätt snopet. Tänkte skriva om det igår, men hade annat för mig. Nu under natten blev det många amningstimmar och då passade jag på att läsa lite bloggar och läste in mig på vad det egentligen handlar om.

Isobel Hadley-Kamptz har skrivit mycket bra om det här och Ms Blog tar upp det här. Efter domen i målet Roe vs Wade har USA:s högsta domstol slått fast att abort är tillåt fram till ungefär sjunde månaden då fostret kan betraktas som livsdugligt. Därför kan abortmotståndarna inte driva frågan om större restriktioner mot abort. Det man då gjort i den här omröstningen är att man vill likställa ett befruktat ägg med en människa. Som tur är tyckte till och med majoriteten av invånarna i den mest konservativa delstaten i USA att detta var vansinnigt.

Mänskliga rättigheter till ett befruktat ägg skulle innebära totalförbud mot abort, till och med när kvinnans liv är i fara. Det befruktade ägget och kvinnan är lika mycket värda. Om det fruktansvärda i det går att läsa i lördagens DN då Leslie Briseño berättar om hur hon höll på att dö efter ett utomkvedshavandeskap (där fostret växer i äggledaren och inte i livmodern och där modern dör om fostret inte aborteras). Det var i Nicaragua där abort är totalförbjudet. Den svenska abortmotståndsrörelsen, som man lyckligtvis inte har så stort inflytande i debatten,  hyser också dessa åsikter. Se här.

Förslaget skulle också innebära förbud mot p-piller då p-piller hindrar befruktade ägg från att fastna. Dagen-efter-piller är såklart inte heller att tänka på.

Det som också får konsekvenser är IVF-behandlingar som ibland leder till att man fryser ner befruktade ägg (vilket det tyvärr inte gjorde i vårt fall). Nu skulle man vara tvungen att sätta in alla äggen i eftersom de är människor och inte bara befruktade ägg. Men det kanske vore lättast att förbjuda IVF också, för det är inte så populärt bland katoliker, har jag hört.

Nu har detta hemska förslag fallit och det är positivt eftersom andra delstater i USA hade kunnat tänkas följa efter. Det är ett viktigt nederlag som är positivt för alla USA:s kvinnor.

2 kommentarer

  • Maria11 november, 2011 kl. 11:15
  • Svara

  Hej!

  P-piller förhindrar väl själva ÄGGLOSSNINGEN?! Dvs man (kvinna?) ”släpper” inga ägg alls => det finns inget ägg som kan bli befruktat.

  Däremot kopparspiral hindrar ägget från att fastna i livmodern. Jag har hört talas om kvinnor som inte vill använda kopparspiral p.g.a. det. De tycker att det är som att göra bort en gång i månaden. Stolligt, tycker jag. Men, ”to each her own”.

  Att man inte skulle få göra abort när en graviditet utgör fara för kvinnans liv är dock det stolligaste av allt. Att värdera ett befruktat ägg som befinner sig på fel plats och ändå inte skulle överlevt (utomkvedeshavandeskap) högre än en kvinnas liv är så absurt att man inte finner ord.

  /Maria (som tycker att man ska ha fri abort, oavsett anledning, fram till dess att fostret kan överleva utanför mammans kropp.)

  1. Hej Maria!

   Jo, jag antar att jag gjorde fel i att inte dubbelkolla uppgiften om p-pillerna, men i vilket fall som helst är jag glad att du håller med mig i sak!

   Det är ju så stolligt så att man inte tror att det är sant, men anledningen till det är väl att det inte går att föreslå inskärningar i aborträtten med tanke på Roe vs Wade. Man kan mao inte föreslå den svenska abortlagstiftningen. Därför måste man göra det till en rättighetsfråga.

   /Hanna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.