Mina nomineringar till Bokbloggarnas litteraturpris 2011

Bokbloggarnas litteraturpris instiftades hösten 2010 av bokbloggen Breakfast Book Club. Då fick alla bokbloggare nominera fem böcker. Här hittar ni mina nomineringar. Antal böcker är i år obegränsat och boken ska ha getts ut på svenska i år.

Jag har bestämt mig för att begränsa mig till fem titlar. Dels för att jag skulle ha ett mål när jag funderade ut vilka böcker jag skulle nominera och dels för att ge större tyngd åt de böcker jag vill ska vara med och slåss om slutsegern.

Jag kommer enbart att nominera böcker som jag recenserat här och därmed tycker platsar i Feministbiblioteket. Detta inte för att det inte skrivs bra böcker som inte platsar här, utan för att jag vill understryka vikten av bra litteratur om och av kvinnor.

Efter dessa avvägningar har jag kommit fram till följande böcker:

Melinda Nadj Abonji – När duvor flyger: Det är en av de absolut bästa böcker jag läst i år. Jag älskade språket, personerna, miljöbeskrivningarna och helheten i den här boken. Det spelar såklart in att jag har ett särskilt intresse för Balkan, men även utan det kan man älska När duvor flyger.

Joyce Carol Oates – En fager mö: Jag älskar Joyce Carol Oates och denna moderna Lolita-saga är bra eftersom den sätter flickan i fokus. Den unga flickan har en egen vilja och boken är allt annat än en pedofils fantasier.

Barbro Hedvall – Vår rättmätiga plats: Det är nittio år sedan kvinnor fick rösträtt i Sverige och det uppmärksammar Barbro Hedvall i Vår rättmätiga plats. En mycket bra skildrig av rösträttsrörelsen i början av förra seklet.

Siri Hustvedt – Sommaren utan män: Mitt första möte med Hustvedt var ett lyckat möte. Jag gillade boken, även om den inte lämnade enormt djupa spår.

Karin Alfredsson – Pojken i hiss 54: Jag bara älskar Karin Alfredssons deckare om läkaren Ellen Elg. Det är riktiga kvalitetsdeckare med vikiga kvinnoteman från olika delar av världen. Pojken i hiss 54 är inte hennes bästa bok, men trots det tillräckligt bra för att få en nominering till Bokbloggarnas litteraturpris 2011.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.