Willén, Liselott; Sten för sten; 2001

Sten för stenJag ska erkänna att jag aldrig hade lånat den här boken och lockats till läsning om det inte hade varit för att jag ville hitta en bok från Åland som var skriven av en åländsk kvinna. Liselott Willén bor i Sverige och ges ut på Albert Bonniers Förlag, men är född och uppvuxen på Åland så det fick duga som åländsk bok.

Boken handlar om svenska Kjerstin som hamnar på Åland eftersom hennes åländske make fått jobb på sjukhuset där. Hon är olyckligt och slits mellan manliga auktoriteter som inte vill henne väl. Hennes man är otrogen, hennes chef är ett svin som bara vill ge henne sparken och så har hon börjat en kurs i självkännedom med en tvivelaktig kursledare. Mot alla odds börjar Kjerstin, med hjälp av de andra kursdeltagarna och sina kollegor, bygga upp sitt självförtroende och säga ifrån.

Som sagt så lockar kanske inte den här sammanfattningen till läsning, men jag blev oerhört fascinerad och kunde tillslut inte lägga boken ifrån mig. Det som skulle kunna vara en roman med ett katastrofslut – det mesta pekar mot det – överraskar istället läsaren. Jag ger en eloge till ett bra slut, men det ska jag såklart inte avslöja.

1 ping

  1. […] Åland: Liselott Willén: Sten för sten […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.