Tematrio v 31 – färger

Denna vecka vill Lyran höra oss berätta om tre böcker som har en färg i titeln. Efter lite eftertanke var det inte så svårt. Jag väljer att inte ta med Purpurfärgen av Alice Walker, som Lyran själv har med, även om det är en av mina absoluta favoritböcker.  Här är tre böcker jag har läst med färger i titeln:

Chimamanda Ngozie Adichie – En halv gul sol: En fantastisk bok om kriget i Biafra. De tär lätt att skrämmas av bokens längd, men trots 700 sidor känns den inte lång och seg. Vi får följa två systrar och deras män, först som välbärgade nigerianer och sedan som fattiga och utsvultna biafraner. Jag älskade boken och lärde mig definitivt med om Nigerias historia.

August Strindberg – Röda rummet: En klassiker är alltid en klassiker och Röda rummet måste man definitivt ha läst. Jag tvingade mig till det för några år sedan då jag hade satt upp 20 böcker som var pinsamt att jag inte hade läst, också känt som min egen litteraturkanon. Röda rummet lästes ut i sista sekund på nyårsafton trots att vi hade den hemma. Den gjorde mig inte positivt överaskad.

Agnes von Krusenstjerna – Den blå rullgardinen: Jag hade hört så mycket om von Krusenstjernas böcker innan jag läste dem. Jag visste att de länge var så snuskiga att de fick köpas under bordet i mindre nogräknade butiker. Så hade min mormor kommit över böckerna. När de gavs ut på nytt för några år sedan läste jag dem och efter den sjunde och sista boken kunde jag konstatera att jag inte var besviken. Jag var dock tvungen att tvinga mig att läsa vidare efter den första boken, Den blå rullgardinen. Den som skulle vara sex mellan alla möjliga personer, av icke gifta personer, av personer av samma kön och till och med av personer från samma familj, var till en börjar bara en trist berättelser om två systrar. Den tog sig, men först i femte-sjätte boken. Det är dock värt att läsa dem alla!

3 kommentarer

  1. Jag har inte läst Krusenstjerna – nu blir man ju lite sugen på att pröva. Det är en författare som jag faktiskt borde ha prövat å. Tack för puffen!

    1. Varning bara för att det är sju böcker och de fyra först är rätt sega 🙂

  2. Röda rummet är den enda av dina som jag läst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.