Det ena utesluter inte det andra – om våldtäkter

Idag läser jag med förfäran om synen på överfallsvåldtäkter som Carina Ohlsson och Olga Persson har. Logiken är inte glasklar, bara för att fler våldtäkter sker i hemmen är det fel att skriva om överfallsvåldtäkter i tidningarna. Jag har sett resonemanget förut. Så fort överfallsvåldtäkter kommer på tapeten så är någon där och pratar om att de flesta våldtäkter sker i hemmen. Det är sant att det är så, men här har vi ett problem med att skilja på individnivå och strukturell nivå. Generellt sett löper alla kvinnor större risk att bli våldtagna i hemmet, men jag som individ löper större risk att bli våldtagen ute. Så är det, för alla män är inte potentiella våldtäktsmän och min man är det definitivt inte. Alla okända män i sommarnatten kan däremot vara potentiella våldtäktsmän, eftersom jag inget vet om dem.

Det är otroligt viktigt att prata om de våldtäkter som sker i hemmen och det är lika viktigt att jobba med förebyggande åtgärder för att minska dem. Där har artikelförfattarna rätt. Men det ena utesluter inte det andra. Självklart både kan och bör tidningarna skriva om överfallsvåldtäkter. Det är bra att vi tar det försiktigt när vi går hem på natten. Det gäller både kvinnor och män, unga och gamla. Det är klart att vi inte ska överdriva våldtäktshotet och det är är förmodligen bättre att vara försiktig med vem vi följer med hem än att inte ta en omväg genom en skog, men vad vinner vi på att tysta ner det som sker på gatorna?

Prata mer om våldtäkter i hemmen? Ja, självklart! Sluta prata om överfallsvåldtäkter? Nej, självklart inte!

11 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Lisa31 juli, 2012 kl. 09:19

  De har ju en viss poäng i det här att överfallsvåldtäkter oftare hamnar på löpen än de vanligare hemmavåldtäkterna, och att folk fortfarande är lite osäkra på det här med hemmavåldtäkt (ÄR det verkligen samma sak när de känner varandra? Hur kunde hon inte veta, varför försvarade hon sig inte mer och hårdare, varför släppte hon in honom om hon inte ville ha honom, osv). Naturligtvis skall man fortsätta tala om hur världen ser ut, och precis som du säger är det idioti att tystna om vad som händer på gatorna.

  Hela antydningen att Expressen gör fel i att rapportera om våldtäkter för att det förstör sommaren att vara nervös är ju bisarr.

  1. Jag håller med. Det behövs definitivt en debatt om vad som är våldtäkt och att man får säga nej fast man redan har hunnit inleda något. Där finns många som tycker att det är ok att köra på för att man tidigare fått ett ja.

    • Läsare2 augusti, 2012 kl. 08:52

    Det är länge sedan det fastsställdes att ett senare nej gäller som ett nej även om det var ja tidigare. Det är bara för mannen att lägga band på sig, vilket vi vet är svårt för vissa som anser sig vara Guds Gåva till kvinnan. Det faller dem inte in att skärskåda sig själva, vad det kan ha varit hos *honom* som får kvinnan att ändra sig, tappa lusten. Varje vettig karl som respekterar kvinnor vet att de har det lättare att avtända och inte låter den extra lilla hjärnan i annat huvud ta över kroppens alla funktioner lika lätt.

 1. Det finns nog en helt annan förklaring till varför dom vill att media inte ska skriva om överfallsvåldtäkterna. Ser man till förövarna så är invandrare, som redan begår en betydande majoritet av alla våldtäkter(Nånstans 60-70%), särskilt överrepresenterade vad gäller överfallsvåldtäkter. Speciellt grova sådana. Offren är i 80-90% svenska kvinnor. Klart att dom inte vill att människor ska få reda på det, det är svårare att manipulera och kontrollera människor som vet. Säger också en del om hur mycket dom egentligen bryr sig om svenska kvinnor..

  1. Den analysen får stå för dig.

    • Läsare1 augusti, 2012 kl. 02:48

    Siffrorna är hyfsat korrekta. Dessutom har Norge gått ut med motsvarande, de hymlar inte om den saken.
    .
    Lägg till UGs granskning där det framkom att tolkare av Islam sade att enda gången en kvinna får neka sex är under mens eller sjukdom. Mao, då hon inte har lust så måste hon släppa till ändå om HAN vill. Definitivt ett gränsfall för hemmavåldtäkt om något och DEN statistiken skulle då jag vilja se uppdelat på ursprungsland också.

    Lägg till sedan att det är rent hopplöst att få reda på sammansättningen av bakgrunder på fängelsekunder. Dock dyker det upp en artikel då och då i helt vanliga tidningar med ledtrådar. Som att många sexbrottslingar inte kan gå någon tillhandahållen terapi för sitt brott, pga brist på tolkar!

    • norrbottnisk2 augusti, 2012 kl. 09:58

    Och mig. Det är vida känt att dessa påståenden är korrekta. Men det är såklart inget flesta media vill att du ska veta. Olika kulturer har olika kvinnosyn. Feministbrud, om du vill att man ska fortsätta prata om överfall så borde du inte blunda för grundläggande problemen. Det blir liksom ett steg fram och två steg tillbaka.

  • John Doe31 juli, 2012 kl. 01:39

  Och för mig..

  1. Och för mig, eftersom den stämmer..

  • Läsare2 augusti, 2012 kl. 10:12

  Ingen editfunktion och kan inte besvara mig själv, så jag skriver en fortsättning på det här med att respektera kvinnor.

  Det har om och om igen påvisats att inom vissa kulturer ska kvinnor vara riktigt riktigt sedessamma. Samma kulturer ser lika ofta mellan fingrarna då det gäller männen, i alla fall så länge de är ogifta. Vi har spår av samma tankesätt bland infödda svenskar, men det är just spår nuförtiden. Den tjej som släpper till eller verkar göra det är en slampa/hora. Däremot är det nog ytterst få infödingar som ens skulle drömma om att kräva att när han väl gifter sig så ska bruden vara orörd av annan man. Det säger sig självt vilka kulturer som har svårare för att ta ett nej från kvinnor utanför den egna identiteten, de får leva runt före de gifter sig och sedan ska de hålla sig till sin sedesamma oskuld. Just det här med oskuld hittar man knappast bland infödda svenska ogifta kvinnor heller 🙂

  Nu känner jag personligen folk från just dessa kulturer jag tänker på, men de kom hit för att just slippa det förstockade samhälle de kom ifrån.

 2. Den här bloggposten handlade inte om invandrare vs svenskar. Ni som vill diskutera detta problem kan göra det någon annanstans. Att jag inte tog upp problematik med olika kulturer här betyder inte att jag inte ser att det finns problem. Dock känns det som att flera vill få ut sina rasistiska budskap genom att hävda att jag inte ser de riktiga problemen och då tar jag mig friheten som enväldig blogginnehaverska att stänga tråden.

Kommentarer har inaktiverats.