Vilken är den konstigaste vanan du lagt dig till under pandemin?

Stuid things I bought online

Jag ställde frågan Vilken är den konstigaste vanan du lagt dig till under pandemin? på Twitter för att se vad folk har gjort i isoleringen under 2020 och hittills 2021. Jag har jag ätit konstiga saker, suktat efter feelgood så mycket att jag läst Harlequin samt blivit besatt av Estoniakatastrofen. Sedan har jag självklart shoppat mycket konstiga saker online. Det verkar dock som om något gott kommit ur denna till synes oändliga isolering, även om många vittnar om dåliga vanor.

Häng inte upp dig på ordet konstig, det som är konstigt för dig är kanske inte konstigt för någon annan och tvärt om. Jag lägger inga värderingar i vad folk gör eller inte gör. Jag dömer ingen för att de dricker för mycket vin, lägger för mycket pussel eller glor på TV istället för att läsa. Jag dömer inte heller dem som vill veta allt om pandemin och gör egna grafer. Vi gör alla vad vi kan för att överleva dessa konstiga år.

Dåliga vanor

De flesta vittnar om nya dåliga vanor. Det kan handla om för mycket alkohol och tobak, stillasittande och sämre matvanor. Många har valt att titta på halvbra serier istället för att läsa och inte orkat göra saker som är utmanande för hjärnan. En annan sida är dem som utvecklat tvångssyndrom av för mycket tvättande och spritande och ibland har även fobier för tex gemensamma utrymmen kommit som ett brev på posten.

Kanske inte dåliga, men väl märkliga, matvanor har jag läst mycket om. Själv började jag äta prinskorv, makaroner, ketchup och ost som om det var 1997 och jag bodde i studentkorridor. Andra har berättat om att deras luncher ofta blir en buffé av olika märkliga saker som egentligen inte passar ihop. Lite så har jag också haft det och kan berätta att hemmagjord frostskadad daal passar bra ihop med pitabröd.

Titta på tv är inte nödvändigtvis en dålig vana, men det är inte bara jag som slängt bort åtskilliga timmar framför serier som Superstore. Många har tillbringat så mycket mer tid framför TV:n att läsning har blivit lidande. Detta att man inte orkar ta till sig mer en fluff och feelgood, är rätt vanligt, Andra har mer riktat in sig på dokumentärer och det kommer jag till mer senare.

Goda vanor

Andra berättar om goda vanor. Eller kanske inte andra, ibland är det ju samma personer som ovan berättat om dåliga vanor. Långa promenader, lunchyoga och hemmagymmande är exempel på bra vanor. Flera personer har berättat att de har börjat skriva dagbok under pandemin och det är ju fantastiskt att få sådana dokument sparade för framtiden.

Lägga pussel för att koppla av gör många. En del ser det dock inte som goda vanor, speciellt inte dem som gör det online. Själv vill jag verkligen kategorisera pussel som god vana. Det ger avkoppling och du får möjlighet att tänka fritt alternativt får tid till att lyssna på en ljudbok.

Nörderi

Nörderi har en särskild plats i mitt hjärta och efter min Estoniabesatthet i höstas har jag full förståelse för dem som nördar ner sig i ett ämne eller en företeelse och går all in. Det roligaste jag läste om var två personer som berättade om deras fågelmatande. De läser in sig på vad olika fåglar behöver och spenderar stora hemliga summor på fågelmat. Helt fantastiskt!

Annat nörderi kan ju vara mer av teoretisk natur och med tanke på hur stor true crime-genren är är det nog många som snöar in på olika ämnen och läser på och vill lösa fall. Jag lever tillsammans med en Palmemordsexpert, men det var han redan innan pandemin. Kan tänka mig att den typen av personer nog ökat explosionsartat under corona. Det bästa jag läste om just teoretisk nörderi var en som blivit besatt av Paris kultrurliv. Så fint!

Sedan har vi såklart alla dem som nördat ner sig i just pandemin. Alla som har egna excelark och göra egna prognoser. Min spaning är att detta var vanligare i början på pandemin när man fortfarande hade någon slags idé om att det gick att förutspå hur covid 19 skulle dra fram över världen. Nu ett år senare vet vi ju mer eller mindre att det inte går.

Självförverkligande

Så kommer vi till den delen som jag själv hoppades att jag anamma. Självförverkligandet kan se ut på olika sätt och jag har hört om folk som lärt sig spela piano, bakat, lärt sig sticka och pluggat språk via duolingo. Jag blir så oerhört imponerad över alla som hamnat i den här kategorin. Själv ville jag läsa en massa böcker på tyska, men det har inte blivit så. I teorin gör jag massa bra, men det enda jag lyckats med är att skriva varje dag på bloggen under pandemin (vilket väl i och för sig inte ska förminskas).

Nya rutiner

Det finns saker som kanske inte kan klassas som bra eller dåliga vanor, utan mer är nya och mer individanpassade rutiner. Folk har berättat om att de tar powernaps under dagen och tar igen den arbetstiden på kvällen, för att det passar dem bättre. Andra säger att de börjar jobba tidigare på morgonen, direkt efter att de gått upp, för att sedan ta små raster för att äta frukost, duscha och klä på sig.

Mer bekväma kläder är det många som har. Det kanske inte direkt är goda vanor att gå i pyjamas en hel dag, men för många funkar det fint att gå i mjukisar och de trivs bättre så än i mer kontorsmässiga kläder. Själv vill jag gärna klä mig i mer ”normala” kläder, men även jag har större krav på bekvämlighet nu än jag hade förut.

Något som många jag pratat med om känner är att det nu ter sig absurt att man stressat i morgonkollektivtrafiken för att komma till jobbet en viss tid, bara för att – tja – visa upp sig. Det verkar som om vi nu går mot ett mer effektivt arbete där det spelar mindre roll om vi är på plats på kontoret eller inte. Dessutom tycker många att digitala möten är bättre än fysiska. Den fysiska kontakten behövs mer mellan möten än just under dem.

Frågan är vad det nya normala är, men för oss som jobbat hemma varje dag i över ett år, blir det nya normala nog inte att jobba nio till fem, fem dagar i veckan. Det nya normala blir nog inte heller att stressa iväg till jobbet så att vi är där före nio varje dag. Varför inte komma in vid lunch eller någon annan tid så att vi sprider ut bussåkandet över hela dagen? Jag hoppas – och tror – att det nya normala är mer flexibelt och att vi kan ta av allt det som varit bra under pandemin och skapa nya rutiner utifrån det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.