Vila i frid Alfons mamma Gunilla Bergström!

Gunilla Bergström

Gunilla Bergström är död. Hon har verkligen gjort avtryck till flera generationer barn. Det är få som inte läst Alfons själva eller för sina barn och serien har gått före på många sätt. Alfons bor ensam med sin pappa och var mamman är förklaras aldrig. Kanske är hon död, kanske bor Alfons varannan vecka hos henne, men böckerna utspelar sig alltid hos pappan. Den ensamstående pappan framställs som helt normal i en tid då de var tämligen ovanliga.

För egen del är det främst Raska på Alfons Åberg och Alfons och hemlige Mållgan som betytt mest. För barnens del är det God natt, Alfons Åberg som har varit den mest populära. Jag hittade ett gäng Alfons-böcker i en bokbytarhylla för ett par år sedan och bland dem fanns pärlan Listigt Alfons Åberg, där Alfons överlistar sina äldre kusiner för att få vara med och spela kort. Det roliga med den boken är att Alfons farmor accepterar att kusinerna inte vill spela kort med Alfons. Jag antar att det hänt en del på den fronten hos folk sedan boken skrevs.

Gunilla Bergström föddes och växte upp i Göteborg. Hon tog journalistexamen 1966 och har jobbat på Dagens Nyheter och Aftonbladet. 1971 barnboksdebuterade hon med Mias pappa flyttar och året efter kom  den första Alfons-boken, God natt Alfons Åberg. Gunilla har själv ett autistiskt barn och det ska ha inspirerat henne till en annan barnboksserie, den om Bill och Bolla.

Den 25 augusti 2021 avled Gunilla Bergström efter en tids försämrad hälsa, 79 år gammal.

Alfons Åberg-böcker

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.