Recension: Lindgren, Astrid & Nilsson Thore; Maria; Pelle hittar en önskesten; 2021

Pelle hittar en önsekstenAstrid Lindgrens Vi på Saltkråkan får nytt liv i Maria Nilsson Thores böcker. Pelle får en önskesten är bok nummer tre, som bygger på kapitlen Ro, ro till fiskeskär och Vilse i dimman ursprungsboken och är ganska mycket förkortad. Fokus är här på Tjorven och Pelle och mindre på storasyskonen, som det mest handlar om i ursprungsboken och TV-serien. De nya illustrerade böckerna ges ut på Rabén och Sjögren.

Tjorven vaknar en morgon tidigt av att hennes älskade hund Båtsman inte ligger vid henne sida. Hon förstår snart att Teddy och Freddy och Johan och Niklas har tagit med sig honom på sin fisketur. Istället för att tjura hela dagen bestämmer hon sig för att ta anställning som hushållerska hos herr Söderman. När Pelle kommer över springer de iväg och leker. Senare när Tjorven säger till Melker att det är dimma, börjar han oroa sig för att de stora barnen inte kommer hem. Dimman verkar inte lätta och det blir sent. Pelle hittar en önskesten och önskar att syskonen ska komma hem.

I den här nedkortade versionen tonas oron för barnen ner och att det kommer hem mitt i natten anas bara.  Den passar således yngre bra bra. Jag tycker om det här formatet så att yngre kan ta till sig berättelsen på ett bättre sätt. Det är ju anpassat för hela familjen, eftersom boken var ett TV-manus först. Genom att fokusera på de små barnen får också de små läsarna en tidigare introduktion till de underbara karaktärerna på Saltkråkan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.