Veckans feminist: Märta Tikkanen

Märta TikkanenKort fakta

Född 1935 i Helsingfors.
Slog igenom med Män kan inte våldtas 1975.
Journalist på Huvudstadsbladet 1958-61 och numer kolumnist i densamme.

Märta Tikkanens feministiska gärning

Märta Tikkanen träffade Henrik Tikkanen när båda var gifta. Den magiska passion som fanns mellan dem kunde inte hålla dem isär. Tillslut gav de upp, skilde sig och gifte sig med varandra. De var från olika tider och deras äktenskap hölls samman av passionen.

Henriks författarkarriär var det viktiga och det var den som familjelivet kretsade kring. Märta fick skriva på nätter och lediga stunder. Andra lediga stunder än nätterna var svåra att få eftersom paret hade fyra barn. Dessutom spottade inte Henrik i glaset och hans alkoholmissbruk påverkade familjen mycket. Märtas bok Århundradets kärlekssaga beskriver i diktens form om hur det var att leva i ett sådant äktenskap. I sin självbiografi Två, berättar hon hur det var att ge ut en sådan självutlämnande bok och det påverkade kanske inte familjen så mycket som man skulle kunna tro.

Kvinnors rättigheter var och är fortfarande ständigt närvarande i Märta Tikkanens liv. Hon reste ofta till Stockholm och rörde sig i feministiska kretsar även i Sverige. Dock menar hon att våldtäkt inte var något man diskuterade ens bland feminister, vilket kom hennes bok Män kan inte våldtas att bli så kontroversiell.

Märta Tikkanen har arbetat som journalist på Huvudstadsbladet och lektor i Svenska samt rektor för Helsingfors svenska arbetarinstitut. Idag är hon fri författare och kolumnist i Huvudstadsbladet. Hon saknar sin man, som dog i cancer 1984, men i sin självbiografi skriver hon att hon saknar honom ofta, men att hon trots det aldrig önskat honom tillbaka.

Märta Tikkanen och jag

Jag hörde talas om boken Män kan inte våldtas i högstadiet, men var för färgad av rådande normer att jag tyckte den verkade för bisarr och brutal. Idag känns den föga kontroversiell. Jag såg henne på TV för ett par år sedan och då tänkte jag att jag skulle läsa böckerna som stod i hyllan och aldrig blev lästa; Århundradets kärlekssaga som jag köpte 1997 och Två som jag fick av en vän i julklapp för flera år sedan. Ibland tar det längre tid än man tror att göra slag i saken.

Böcker av Märta Tikkanen som jag läst och recenserat

Män kan inte våldtas 1975

Århundradets kärlekssaga 1978

Två 2004

3 pingar

  1. […] Märta Tikkanen: Jag har haft hennes böcker i bokhyllan i många, många år och jag har tänkt att läsa henne, men det blev aldrig av. Förrän nu när jag åtog mig att läsa böcker av norska, kvinnliga författare. Det var ett fantastiskt möte och jag kommer förmodligen att läsa mer av henne! Share this:GillaGillaBe the first to like this. […]

  2. […] Märta Tikkanen Share this:GillaGillaBe the first to like this. […]

  3. […] Märta Tikkanen: Feminist och så viktig att hon som enda författare fick med två böcker i den feminsitiska littertaturkanonen. Vi kunde inte vara utan varken Män kan inte våldtas eller Århundradets kärlekssaga. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.