Norden på Kulturkollo

Nordens flaggor

Denna veckan är temat Norden på Kulturkollo och det är Anna som håller i den. Så otroligt roligt! Norden är ju ett av mina favoritområden. Jag har pluggat nordiska språk och sommaren 2012 tog jag verkligen tag i den nordiska (kvinno)litteraturen och läste från alla hörn. Det ska bli spännande att se vad Anna och de andra kommer att skriva om den här veckan och vad tisdagsutmaningen kommer att bli, men jag smygstartar själv genom att nämna några av mina nordiska favoriter:

Danmark

Hanne-Vibeke Holst: Så rolig och så cool! Hennes bästa är nog den senaste om fadern, Knud, den store.

Lise Nørgaard: Danmarks absolut roligaste författare, som inte bara skrivit hejdlöst roliga romaner, utan också skrivit manuset till TV-serien Matador.

Finland

Sofi Oksanen: Bäst alla kategorier skulle jag nästan säga. Helt fantastisk författare som definitivt kommer att få nobelpriset en dag. Utrensning kan vara den bästa bok jag har läst.

Märta Tikkanen: Feminist och så viktig att hon som enda författare fick med två böcker i den feminsitiska littertaturkanonen. Vi kunde inte vara utan varken Män kan inte våldtas eller Århundradets kärlekssaga.

Island

Auður Ava Ólafsdóttir: Hennes bok Rosa Candida, som jag läste helt nyligen, tyckte jag var helt fantastisk. Jag hoppas att hon skriver fler böcker som översätts till svenska!

Vigdís Grímsdóttir: Jag har bara läst en bok av henne, Z, men den gillade jag mycket.

Norge

Anne Holt: Jag har läst och älskat nästan alla av Anne Holts böcker. Dessutom är hon en riktigt trevlig prick på Twitter.

Åsne Seierstad: Vem älskade inte henne när hon fick rapportera till typ all nordisk media under Irak-kriget? Så orädd och så bra! Bokhandlaren i Kabul är en riktig klassiker.

Dessutom kan nämnas Kabusas novellsamling från Grönland, Ung i Grönland, och där finns den unga författaren Niviaq Korneliussen med. Hon är nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2015 för sin bok Homo sapienne och hon har själv översatt boken till danska. Jag ska nog se till att införskaffa den snarast.

2 kommentarer

 1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5413
  • Anna14 april, 2015 kl. 05:06
  • Svara

  Så härligt att du går igång på Nordentemat! Tack för dina fina tips, håller med dig om Oksanen. Supetrstar!

  1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5413
   • Hanna14 april, 2015 kl. 09:59
    Författare
   • Svara

   Men såklart! Norden och Baltikum är mina favoritområden 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.