Genusfotografen i blåsväder

Jag har tidigare uppmärksammat Genusfotografen Tomas Gunnarsson och hans fantastiska arbete med att analysera bilder och hur tidningar ofta framställer kvinnor på ett sexistiskt sätt. Nu har Gunnarsson hamnat i blåsväder efter publiceringen av bilderna på Louise Johansson från Mästerkocken, då han har blivit uppmanad att betala en stor summa pengar eftersom han inte hade rättigheter att publicera bilderna. Här berättar han om alla turerna och vad som har hänt.  Istället för att bemöta kritiken valde Spectacular Studios och dess ägare Eric Legge (som låg bakom fotograferingen) att kontakta ”bildombudsmannen” Saffan Teste. Resultatet blev att bilderna censurerades och efter att Gunnarsson själv anlitat en jurist gick skadeståndskravet ner 15000 kr. Jag har full förståelse för att Gunnarsson väljer att betala och inte gå till domstol.

Newsmills redaktör Patrik Kronqvist skriver idag att han råkat ut för samma sak när han jobbade för studenttidningen Lundagård. Samma bildombudsman och krav på att betala en stor summa pengar. Det fallet gick till domstol och tidningen fick rätt på alla punkter utom en – de bilder som hade publicerats på nätet var de tvungna att ersätta. Med andra ord får man citera bilder i papperstidningar, men inte på nätet. Kronqvist efterlyser en lagändring där man även på nätet ska kunna citera bilder. Mycket klokt.

Spectacular Studios Eric Legge väljer en annan väg. Han startar en facebookgrupp mot yttrandefrihet och skriver såhär (se bild på Genusfotografens blogg): ”Vi som arbetar med reklam,bild och media dagligen är så ofantligt trötta på personer som denna Tomas Gunnarsson / Genusfotografen och andra vridna individer som t ex Lotta Lundgren ser allt från deras personligt skeva världs syn ”. Man häpnar.

Igår skrev min kloka kollega Jesper Svensson om att han tidigare påpekat företaget Toppboendets reklam för vindsrenoveringar, men visar lättklädd kvinna. Han hade inte fått något svar från företaget om varför man valt att visa en kvinna istället för sina produkter, men efter en liten påminnelse nu när Genusfotografens fall har blivit uppmärksammat blev Svensson uppringd sent igår kväll och utskälld för att han ifrågasatte den dyra reklamsatsningen. Och kvinnan? Jo, det var VD:n s fru som är en mycket framstående inredningsarkitekt. Hennes namn ville VD:n för Toppboende inte avslöja. Såklart inte, det är ju vanligt att framgångsrika kvinnor vill visa sina kroppar men inte säga sina namn.

Vi som tycker att det är viktigt att vi även på nätet ska kunna citera bilder, kan hjälpa Genusfotografen så att han inte behöver betala hela summan själv. Jag har skänkt en liten slant och hoppas att fler gör detsamma. Tillsammans kan vi göra förlusten mindre för Tomas Gunnarsson och förhoppningsvis kan vi därmed hjälpa honom att fortsätta med sitt viktiga arbete. Ge din gåva här.

Läs även Hanna Fridén och Emanuel Karlsten.

6 kommentarer

2 pingar

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Håller med, Hanna, Genusfotografen Tomas Gunnarsson gör ett väldigt viktigt arbete – han förtjänar allt vårt stöd.

  • Tore K13 juli, 2012 kl. 12:15
  • Svara

  Folkpartiet med Johan Pehrson i spetsen vill ju ha en repressiv upphovsrätt, så att fotobyråers profit inte hotas av meddelarfrihet, telehemlighet, personlig integritet eller yttrandefrihet. Kanske dags för FP att återgå till liberalismens rötter?

  1. Vad han tycker får stå för honom 🙂

    • Tore K13 juli, 2012 kl. 08:40
    • Svara

    Pehrson är ju ändå FPs riksdagsgruppledare, rättspolitiske talesperson och sitter i partistyrelsen, så nog får man väl vänta sig att han företräder partiet. Omplacera karln så går jag med i FP.

 2. Bra att du skriver om detta!

  Vi i Grön Ungdom skriver om ämnet idag på Expressen:

  http://www.expressen.se/debatt/kritisk-granskning-pa-natet-maste-skyddas/

 1. […] även Feministbiblioteket, Sanne Skriver, Patrik Kronqvist och Emanuel Karlsten. Posted in Jämställdhet, Media, […]

 2. […] ok) blir föremål för upphovsrättsjuristers censur-iver, som i fallet med Spectacular studios och den så kallade Bildombudsmannen Staffan Teste mot Genusfotografen som det skrivits om på […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.