Kort fakta
Född 1914 i Västerås och död 1991 i Nora.
Debuterade med Mördaren ljuger inte ensam 1949.
Skrev en deckare om året fram till 1990.
Maria Langs feministiska gärning
Maria Lang är litteraturhistoriker och disputerade 1946. Tre år senare, 1949, debuterade hon som deckarförfattare med boken Mördaren ljuger inte ensam. I boken får vi möta Puck och hennes goda vän, kommissarien Christer Wijk. Det är Puck som är huvudperson och hon som är jagperson och funderar och vill lösa mysterierna. Puck och Christer återkommer i många, många deckare fram till den sista boken som kom 1990, ett år innan Maria Lang avled.
Böckerna har tydliga feministiska inslag och det förekommer mycket kritik mot rådande könsroller och konventioner. I den första boken har hon med ett homosexuellt par, vilket måste ses som oerhört kontroversiellt i slutet på 40-talet.
Lang satt i Svenska deckarakademien när den skapades 1971, men lämnade den efter interna motstridigheter, enligt Wikipedia.
I år är det 100 år sedan hon föddes och då kommer den första biografin av henne, Maria Lang – Vår första deckardrottning (Ordalaget förlag). På måndag 31/3 skulle hon fyllt 100 om hon hade levt.
Nora kommun ordnar ”mordvandringar” i Langs fotspår, om du är sugen på hur Langs Skoga ser ut idag.
Om feminism har Lang skrivit i sina memoarer och där berör hon ordet när hon berättar om att hon och en kollega kände sig som ”kämpande – och segrande – feminister” efter att ha protesterat mot män som var emot kvinnor i en förening. Se vidare om det på Kulturdelen.
Maria Lang och jag
Jag fick boken att vara kvinna av min mamma som läst och älskat Lang sedan hon var ung. Att vara kvinna är en feministisk deckare om mord på en kvinnokonferens. Jag älskade den! Efter det har jag läst flera deckare av Lang, men inte recenserat alla här. Jag tycker om den enkla stilen och även om jag kanske inte tycker att genren pusseldeckare håller idag så funkar det eftersom de är gamla och inte skrivna idag. Jag har definitivt inte läst min sista Lang-deckare
Böcker av Maria Lang som jag läst och recenserat
8 kommentarer
Hoppa till kommentarformuläret
Jag har alltid gillat det feministiska draget hos Maria Lang, också långt innan jag visste vad feminism var. Pionjärerna har alltid fått en framskjuten placering i hennes böcker, som exempelvis de kvinnliga forskare hon gärna berättar om från början. En av dem är ju Puck.
Författare
Jag har inte läst så många av hennes deckare, bara en handfull, men jag tycker att man märker det bara på ett fåtal. Kritik mot konventionerna smyger sig in ibland även om jag med dagens måttstock ibland tycker att Puck är väl traditionellt kvinnlig.
Nu blev jag sugen på att läsa både biografin och den feministiska deckaren. Själv har jag lite svårt för hur Puck framställs, hon är flamsig och förvirrad på ett sätt som irriterar mig.
Författare
Jag kan förstå dig, men samtidigt måste man tänka på att iaf de tidiga böcker är väldigt gamla och världen och Sverige såg då helt annorlunda ut. I den feministiska deckaren är Puck inte med så den kan du gott läsa 🙂
Hon lämnade akademien efter att en deckarförfattare som hon tyckte skrev för bestialiska skildringar fick akademiens pris.
Hon sade i en intervju att deckaren skall vara verklighetsflykt,inte skildra den råa verkligheten som ju mord är.
Författare
Intressant. Tack för upplysningen!
Å, jag älskar Maria Lang! Hennes och Agatha Christies deckare var nog de första vuxenböckerna jag började på, och slukade framför allt under somrarna.
Författare
Jag också, men har verkligen läst på tok för lite av henne.