Veckans feminist: Isabel Allende

Isabel AllendeKort fakta

Född 1942 i Lima, Peru. Chilensk och amerikansk medborgare.
Debuterade med världssuccén Andarnas hus 1982.
Känd för att skriva i genren magisk realism.

Isabel Allendes feministiska gärning

Isabel Allende föddes i Peru eftersom hennes far var diplomat. Fadern var kusin med president Salvador Allende och inte bror, som ofta hävdas (källa Wikipedia). Modern skilde sig från honom och gifte då om sig med en annan diplomat och Isabel Allende är uppvuxen i både Libanon och Bolivia.

Allende gifte sig relativt tidigt, fick två barn och arbetade både i Santioago och i Europa. Efter sonens födelse 1966 återvände hon till Chile och jobbade som journalist på den feministiska tidskriften Paula.

Hon började skriva på ett brev till sin döende 99-åriga farfar i slutet av 70-talet, men kunde inte sluta. Resultatet blev boken Andarnas hus som kom ut 1982. Den blev en världssuccé. Den filmades och filmen blev också en stor framgång.

Det blev flera världssuccéer efter Andarnas hus och hennes feminism lyser ofta igenom. När hennes dotter Paula hamnade i koma och dog endast 28 år gammal skrev hon boken med samma namn. Den kom ut 1994 och är en av hennes mest kända böcker. I den kommer många av hennes feministiska ställningstaganden i livet fram (källa En bok från alla världens länder).

Litterärt är hon inspirerad av Gabriel García Márquez och hennes böcker innehåller ofta inslag av det i Latinamerika så typiska magiska realismen.

1987 gifte hon om sig och flyttade till Kalifornien. 1994 fick hon Gabriela Mistral-utmärkelsen som första kvinna. Hon är fortfarande verksam som författare och gav ut sin senaste bok 2013.

Isabel Allende och jag

Det dröjde väldigt länge innan jag äntligen läste Andarnas hus. Trots att jag älskade den dröjde det ytterligare otaliga år innan jag för ett par veckor sedan läste Kärlek och skugga. Paula stod länge på att-läsa-listan, men jag la undan det för det tunga ämnets skull. Jag tycker mycket om det jag har läst av henne och att hennes romaner är så tydligt feministiska är så underbart! Jag ska läsa mer Allende. Jag ska.

Böcker av som jag läst och recenserat

Andarnas hus 1982

Kärlek och skugga 1984

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.