Berömda och glömda idrottskvinnor: Inez Karlsson

Inez Karlsson

Jag hade verkligen ingen aning om vem Inez Karlsson var. Inte förrän hon dök upp i SVT:s Mästarnas Mästare 2016. Där presenterades hon som jockey och jag tänkte inte så mycket mer på det. Det är roligt att man blandar superstjärnor med stjärnor i andra sporter som inte är så stora i Sverige och i söndagens program fick vi höra Inez Karlssons historia. Jag slogs då av tanken, varför känner vi inte till henne? Galopp må vara en näst intill okänd sport i Sverige, men en sådan tjej borde tidningarna slåss om att får skriva om!

I SVT:s inslag berättar Karlsson om att hon inte alls vetat att hon ville bli jockey när hon flyttade till USA. Hon flyttade för att få en förändring i livet och hon älskade hästar. När hon testade på galopp första gången var hon fast. Hon bestämde sig. Det var detta hon ville ägna sig åt. Tyvärr var det lättare sagt än gjort och trots uppoffringar som att gå upp fem varje morgon och helt sluta äta skräpmat  och ständigt håla sig liten och smal (som hon berättar för Filter 2011), fanns det mycket större hinder. Hinder i form av fel kön.

Att vara kvinna i en mansdominerad bransch är inte alltid det lättaste och Karlsson berättar i Mästarnas Mästare att många tränare hoppats på att hon varit beredd att ha sex för att komma fram. Det har hon aldrig varit och det har kostat henne jobbet. Men hon gav aldrig upp. Med en sällan skådad envishet skulle hon ändå ta sig till toppen. Mot alla odds. En dag vann hon på den anrika banan Arlington Park och efter det började hennes fantastiskt framgångsrika karriär. Hon hittade en bra tränare som inte ville ha sex i utbyte och hon skördade många framgångar. Hon är den mest framgångsrika skandinaviska jockeyn genom tiderna och en av de mest framgångsrika kvinnliga.

På toppen av sin karriär drabbades Inez Karlsson av svåra magsmärtor. Hon fick diagnosen endometrios, en för henne då helt okänd sjukdom. Efter ett tag med svåra återkommande smärtor fick hon rådet att skaffa barn om hon ville ha några. Det var ett svårt beslut att sluta på toppen av sin karriär, men i slutändan insåg hon att hon inte ville leva ett liv utan barn. Idag har hon en dotter.

Se klippet från SVT:s Mästarnas Mästare nedan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.