Veckans feminist: Gabriela Mistral

Gabriela MistralKort fakta

Lucila Godoy Alcayaga föddes 1889 i Vicuña, Chile och dog 1957 i New York, USA
Gabriela Mistral är en pseudonym och är en korsning mellan hennes favoritpoeter Frederic Mistral och Gabriele D’Annunzio.
Fick nobelpriset i litteratur 1945.

Gabriela Mistrals feministiska gärning

Mistrals far var lärare i den lilla byn där hon är uppvuxen och när hon var bara tre år då han övergav familjen. När hon var femton år började hon att undervisa för att hjälpa familjen ekonomiskt.

Hon fortsatte att undervisa och studerade och blev professor. 1914 gav hon ut sin första diktsamling. Hon var även engagerad för kvinnors rättigheter och för fred och demokrati i hela världen. Genom sin poesi tog hon ofta ställning för de misskrediterade i samhället. Inte bara barn och kvinnor, utan även judar, fattiga, indianer och kringfångar.

Hon reste mycket i sitt liv och hon var bosatt på många ställen i världen. Efter sin flytt till Frankrike 1926 kom hon att leva i exil resten av sitt liv. 1926, när hon bodde i Marseille, adopterade hon sin halvbrors son efter att modern dött. Han tog livet av sig vid 17 års ålder när de bodde i Brasilien. Sorgen efter honom och det fruktansvärd andra världskriget ledde till diktsamlingen Lagar som hon gav ut 1954. Från 1932 jobbade Mistral som konsul i flera länder fram till sin död.

1945 tilldelas hon nobelpriset i litteratur som den första latinamerikanen och den femte kvinnan.

Gabriela Mistral och jag

Jag läser alla nobelpristagare och självklart blir en feministisk sådan extra intressant. Jag fick upp ögonen på henne efter att ha läst om Elin Wägner och att det var hon som föreslog och jobbade för att nobelpriset skulle gå till henne. I bokcirkeln Tretton nobelpristagare 2015 diskuterade vi boken Dikter i urval av Hjalmar Gullberg. Hennes dikt Sången om en sin berörde mig djupt eftersom vi har dela längtan efter att få ett barn.

Bok av Gabriela Mistral som jag läst och recenserat

Dikter i urval av Hjalmar Gullberg 1946

Selected prose and prose-poems 2002 (1922-1967)

Det här är en uppdaterad repris från 2012.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.