Recension: Manga, Edda & Vinthagen, Rebecca; Utvägar; 2015

UtvägarUtvägar – Feministiska allianser för en solidarisk framtid är en ny bok från Ordfront förlag om en ny bred feministisk allians. Edda Magna från Feministiskt perspektiv och Rebecca Vinthagen från Settings är redaktörer. Boken tar avstamp i kvinnorättskonferensen Nordiskt forum och Feministisk festival Malmö som ägde rum i juni 2014.

Jag undrar hur smalt brett kan vara innan det måste kallas smalt. På baksidan av boken står det att urvalet baseras på Feministfestivalen i Malmö där ”en stor del av feministrörelsens breda, brokiga skara befanns sig på plats”. Jag vet att LUF och Folkpartiet var där så de är definitivt en del av den brokiga och breda rörelsen, men de lyser med sin frånvaro i boken. Svenska Folkpartiet fanns på plats och de är representerade i form av en intervju med Finlands minoritetsombudsman Eva Biaudet. Annars är det bara vänster.

Det är ingen överdrift att säga att jag blev ledsen och nedstämd när jag läste boken. Debattlysten ja, men mest ledsen. Breda allianser avses här vara en mix av sossar, Fi-anhängare och folk ännu längre ut på vänsterskalan. Den enda rejäla kritiken som kommer fram är från vänster, som tycker att festivalens budskap är för brett och för mesigt. Kapitalismen är källa till all ondska och det lyser igenom i det flesta texter. Du kan också hitta en naiv syn på försvaret och noll analys av vad den feministiska försvarspolitiken ska göra i Ukraina eller mot IS.

Eftersom feminismen måste vara antikapitalistisk blir den inte bara exkluderande mot liberaler (något som jag tror att rörelsen inte ser som ett problem för övrigt) utan också utopisk. Det realistiska är att vi har ett land med mer eller mindre statlig styrning beroende på politisk färg på regeringen, men oavsett om Fi eller V får en plats där så kommer vi inte att införa planekonomi i Sverige. Vi måste ha feministiska lösningar som funkar ändå. Om Utvägar är en ny feministisk väg så är det inte speciellt sannolikt att den kommer att vinna några stora segrar. Det borde finnas ett sätt att både kunna hålla tankarna om vision och sakfrågor i huvudet samtidigt.

Nej, bred är denna feminism sannerligen inte. För bred betyder inte att vara megamycket mot kapitalismen vs bara vara mycket emot den. Det verkar numer finnas en vänster och en liberal feministisk kamp. Tyvärr. Jag ger snart upp min kamp för att hitta breda överenskommelser och gemensamma mål. Jag känner så många kloka feminister som är vänster och som tycker en massa bra saker som jag också tycker. Jag hoppas inte att att Utvägar är vad alla har väntat på, för då står jag långt utanför några feministiska allianser. Och det skulle göra mig ledsen.

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.