Veckans feminist: Adrienne Rich

Kort fakta

Född 1929 i Baltimore, USA, död 27 mars 2012 i Santa Cruz, USA.
Debuterade med diktsamlingen A change of world 1951.
Har kallats ”den mest lästa och inflytelserika poet på andra halvan av 1900-talet”.

Adrienne Richs feministiska gärning

Adrienne Rich var uppfostrad kristen, men hade en judisk far. Han uppmuntrade henne att både läsa och skriva poesi och hon utbildade sig senare inom skrivande och poesi. Hon debuterade som författare 1951 med diktsamlingen A change of world. 1953 gifte hon sig med blivande professorn i ekonomi, Alfred Haskell Conrad, och med honom fick hon tre söner.

1960 startade en period i Richs liv som kom att innebära stora förändringar. Hon arbetade med att översätta holländsk poesi och hon gav ut fler diktsamlingar. 1966 flyttade familjen till New York och där engagerade sig Rich i den nya vänsterrörelsen och blev feministisk aktivist. När hon varit värd för en insamling till en militant antikrigsrörelse i sitt hem blev hennes make rädd att hon blivit galen. Detta var början till slutet på deras äktenskap och de separerade i mitten av 70-talet och kort därefter körde Conrad ut i skogen och sköt sig.

1976 inledde Rich ett livslångt förhållande med Michelle Cliff, en jamaicansk-amerikansk författare. Hon började skriva om homosexualitet och feminism i sin poesi och många anser att hon ändrat deras syn på homosexuella. 1980 skrev hon essän Obligatorisk heterosexualitet och lesbisk existens där hon kritiserar kvinnorörelsen för att exkludera lesbiska kvinnor.

1997 fick hon det ärofulla priset National Medal of Arts, men vägrade att ta emot det eftersom hon ansåg att Clinton-administrationen förde en cynisk politik mot kultur i allmänhet och litteratur i synnerhet.

Hon dog i tisdags i sitt hem i Santa Cruz i Californien, 82 år gammal efter att hon lidit länge av reumatism. Som Feministing skriver idag: May she rest in power.

Adrienne Rich och jag

Jag har tyvärr inte läst hennes poesi, men är mycket sugen på att göra det. Jag ska se om Riksdagsbiblioteket har någon av hennes böcker för utlåning och i så fall lånar jag hem redan imorgon. Jag har läst texten Obligatorisk homosexualitet och lesbisk existens i Kvinnopolitiska nyckeltexter. Idag har jag läst om henne i diverse tidningar: Los Angeles Post, DN, SR, SvD

Text av Adrienne Rich som jag läst och recenserat

Obligatorisk heterosexualitet och lesbisk existens 1980 ur Kvinnopolitiska nyckeltexter

6 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • niclas kuoppa30 mars, 2012 kl. 09:41
  • Svara

  såg att du också funnit denna intressant
  http://www2.ne.su.se/ed/pdf/39-7-abammpmp.pdf

  Men har du sett den här http://townbloodyhall.livejournal.com/

  Rolig och skarp kritik av Pär Ströms argumentering och inkonsekvenser.

  1. Jag har varit inne på den bloggen någon gång, men tack för att du påminner mig igen! Bra och saklig argumentation mot Ström är alltd välkommet.

  • FrökenBella30 mars, 2012 kl. 12:39
  • Svara

  Hon låter fantastisk! Du måste återkomma om du hittar ngn av hennes poesisamlingar, gärna på svenska 😉

  1. Tyvärr hade Riksdagen inga på bibblan här så jag måste bege mig till Stadsbibblan vid tillfälle om jag inte köper. Jag tror tvyärr inte att något är översatt, men jag kommer att leta efter det då jag själv också mycket hellre läser på svenska.

  • Bosse3 april, 2012 kl. 10:47
  • Svara

  Bra sammanfattning, men en liten anmärkning. Hennes banbrytande bok från 1980 heter Obligatorisk heterosexualitet och lesbisk existens. En liten, men viktig skillnad!

  1. Såklart heter den det! Ibland går det för fort, ialla fall för mig 🙂 Tack för påpekandet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.