Vårfeeling och semesterplanering – aprilsummering 2018

Mina barn kramar sälen Harry på Silja Serenade

Mina barn kramar sälen Harry på Silja Serenade. April 2018.

Så äntligen kom våren! Men våren tog med sin sommaren som var här på blixtvisit. Vi utnyttjade givetvis det med årets första uteöl. April månad har varit vårfeeling och semesterplanering i form av läsning. Jag läste mycket under månaden och det var en härlig mix av recensionsex, portugisiskspråkig litteratur och snabbläst feelgood.

Trevlig valborg, eller sista april som man säger i Uppsala där jag firat många valborgsmässoaftnar i mina (student)dagar!

Månadens läsning

I april har jag haft en del fokus på tyska och så for jag till Lidköping utan böcker. Det bidrog till lite överraskningsläsning.

Månadens språk: Denna månad stod portugisiska i centrum och eftersom jag åker till Portugal den 4 maj bestämde jag mig för en liten miniutmaing med tema portugisiska, eller Portugal och dess kolonier. Ett separat inlägg kommer om det!

Nobelpristagare: Jag tog en månads paus från Nobelläsningen och förfasades istället över turerna i Svenska Akademien.

Jorden runt: Jag läste en bok från ett nytt land samt blandad lyrik från ett annat.  Mothers beloved av  Outhine Bounyavong från Laos var en trevlig, men inte jättebra bok. Det var första gången jag provade på fjärrlån! Jag har också läst dikter av Amilcar Cabral från Guinea-Bissau.

Sedan har jag läst böcker från länder jag bara läst något enstaka från förut, Litet land av Gaël Faye (Burundi), Water, fire, earth and I av Simone Iuguanez (Malta), Sjöjungfruns andra fot av Mia Couto (Moçambique) och Salomes huvud av Ana Paula Tavares (Angola).

Hyllvärmare: Jag läste faktiskt två hyllvärmare den här månaden som också var böcker på tyska! Och med en justering från förra månaden (jag glömde en bok) är jag nu uppe i åtta hyllvärmare. Tolv på ett år ser ut att gå lätt i år.

Språkutmaningen:  Den här månaden har varit en produktiv månad sett till språken. Jag läste två böcker på engelska, den maltesiska poeten Simone Iuguanez Water, fire, earth and I och så lyssnade jag på Ivana Bodrožić The Hotel Tito. Jag läste också två böcker på tyska. Dubbelt så många som hela förra året! Vater, Mutter, Stasi av Angela Marquardt och den långlivade hyllvärmaren Die Sekretärin av Ingrid Noll (Inhandlad 2000 i Wien). Summa: sex av tolv på engelska, två av fyra på tyska och noll av en på vardera danska och norska.

Tema mansrollen: Har inte läst några som passar in på den utmaningen den här månaden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.