Recension: Valenti, Jessica; Why have kids?; 2012

Why have kids?När jag hade fått Hugo köpte jag Jessica Valentis nya bok Why have kids? Av någon outgrundlig anledning läste jag den aldrig. Eller outgrundlig kanske är att ta i, men läste den i vart fall inte. Trots några år på nacken och trots att USA inte är Sverige var mycket aktuellt här och nu.

Jessiva Valenti dödar ett antal myter om det heliga moderskapet samt häpnar oss med några hemska sanningar om dagens USA. Bland lögnerna pratar hon om att det inte alls finns en hemmafrutrend. Att det finns framgångsrika kvinnor som skriver böcker om att de väljer att vara med barnen i ett par år ändrar inte det faktum att det är en klassfråga. Svarta och vita låginkomsttagare stannar inte hemma, de har inte råd. Hon skriver också om alla krav som ställs på mödrar och att vi idag kommit långt ifrån tanken på att det krävs en hel by för att uppfostra ett barn. Bland sanningarna finns en hemsk historia om en kvinna som blev påtvingad ett kejsarsnitt för barnet bästa. Det finns också texter om varöfr det går alldeles utmärkt att kombinera jobb och barn.

Det är mycket jag känner igen från Sverige, men samtidigt så är det också stora skillnader. I Sverige är det självklart med barn i förskolan och pappalediga fäder och där vi kommit lite längre. Ändå är vi också i vårdens klor under graviditeten. Och den sociala kontrollen här är enormt stor. Du ska göra som din barnmorska säger och där med basta.Vi stämmer inte till höger och vänster, vi dömer bara varandra. Det är väl däri den stora skillnaden ligger.

Jag gillar verkligen att Valenti skriver med utgångspunkt att mammor behöver jobba och att barn kan vara på förskola. Vi måste också tagga ner för barnen behöver inte femitielva aktiviteter och inbokade saker så att det krävs en heltidsanställd för att fixa logistiken. En bra bok som jag borde läst tidigare.

Läs mer: Adlibris, Bokus

2 kommentarer

    • Sven Hansson18 augusti, 2017 kl. 09:47
    • Svara

    Min brors dotter utbildade sig i många år och träffade en amerikan och gifte sig i USA fick barn och blev hemmafru. Det verkar vara helt naturligt att vara hemmafru där. Alla hennes väninnor där är det. Det är väl så att Sverige är unikt med så få hemmafruar. I USA har de ju i bästa fall enbart 2 veckors semester plus massa annat som är självklart här men som inte finns där.

      • Hanna18 augusti, 2017 kl. 10:02
        Författare
      • Svara

      Men i den här boken dödar hon den myten. Det finns segment i samhället där hemmafruar finns., De är dock en försvinnande liten del av totalen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.