Recension: Nørgaard, Lise; Med mor bag rattet; 1959

Med mor bag rattetEn av mina favoritförfattare är Lise Nørgaard, kvinnan som skrev manus till succéserien Matador. Hennes debutroman är Med mor bag rattet från 1959 och den finns inte översatt till Svenska. Jag beställde den på Antikvariat.net för flera år sedan, men att läsa på danska har hittills inte känts så lockande. Men trots att jag läst en bok om Gerda Wegener på danska då får detta bli mitt bidrag till språkutmaningen på danska.

Med mor bag rattet är en humoristisk roman om en kvinna som bestämmer sig för att ta körkort. I hennes samhällsklass och den tid hon lever i är detta inte alls självklart för kvinnor, det till och med motarbetas av deras närmaste män. I bokens början får vi följa modern och maken Peter där modern ska köra hem den mycket berusade maken från en fest. De blir stoppade och polisen frågar efter körkortet. Modern har glömt det hemma och polisen föreslår då att maken ska köra hem, vilken han gör. Det är ett under att de kommer hem helskinnade. Sedan hänger vi med på bilsemester i Europa och genom en uppsjö av olika äventyr. Hela tiden får modern bakom ratten jobba i motvind och med alla andras nyfikna och skeptiska blickar på sig.

Med mor bag rattet var en fin debut. Hade jag varit mer bekväm med danskan hade jag förmodligen skrattat mer. Nørgaard skriver rappt och hon driver friskt med överklassen som hon själv varit en del av. Den som sett Matador eller läst någon av hennes andra böcker kommer att känna igen sig. Det är samma stil och med samma träffsäkerhet. Jag är glad att jag läste boken och det roligaste är att en författardebut 1959 hade ett så feministiskt tema.

Boken verkar också blivit filmad! Otroligt roligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.