Utamaning 2022: Röster från Ukraina

Euromaidan i Kiev

Jag har inte sagt att det varit en utmaning förut, men det har blivit det, att läsa röster från Ukraina. Det är ett av temana på bokmässan och jag vill även för min egen bildnings skull läsa litteratur från Ukraina. Jag har läst allt jag kommit över, för det finns inte så mycket. Min tanke är att jag på mässan ska hitta fler titlar på svenska eller engelska att läsa.

Den här utmaningen sträcker sig alltså över hela året och därmed även retroaktivt. Jag har skrivit mycket om Ukraina och tipsat om litteratur under året, men jag tycker att det är viktigt ur flera aspekter. Generellt tycker jag att det är viktigt att läsa böcker från hela världen, som ni nog vet vid det här laget, men mer specifikt vill jag lyfta fram litteratur från ett land som är hotat.

Putin tycker att Ukraina är Ryssland och att han ska vara diktator även för dem. Det tycker inte ukrainarna och därför känns et extra viktigt att läsa just deras litteratur och ta del av deras kultur. Parallellt med läsningen ser jag TV-serien Folkets tjänare som ju är serien där självaste Volodymyr Zelenskyj spelar huvudrollen.

Jag vill självklart ha ukrainska tips! Vad borde jag läsa som jag kanske inte redan tänkt på?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.