Idag hoppas jag alla går och röstar

Mitt röstkort

Idag är det valdag och det är alltid lite högtidligt. Jag har som vanligt inte röstat än, utan vi ska gå hela familjen och avlägga våra röster idag (inte barnen såklart, men de får följa med). I eftermiddag kommer svärfar hit och jag och min man åker i till stan för att gå på valvaka. Det är superspännande och jättepirrigt och idag känns det mesta bra. Det har varit en smutsig valrörelse och jag är glad att den är över.

Jag hoppas att du använder din medborgliga rätt att ge din röst. För alla kvinnor som i början av förra seklet kämpade för allmän och lika rösträtt för både män och kvinnor tycker jag att man ska göra det. Självklart vill jag inte införa röstplikt och det finns säkerligen en och annan som har goda skäl att använda sofflocket, men till alla andra säger jag: om inte du röstar, väger andras röster tyngre.

Jag vill bjuda er på ett minne som är snart 100 år gammalt. Jag frågade min mormor en gång om hon mindes något från att kvinnor fick rösta 1921, men då hon bara var tre år då kunde hon inte erinra sig något. Däremot kunde hon säga att hon mindes att det efter val alltid fanns valsedlar på skolans utedass (att torka sig med) och att hon och hennes kompisar tog hem dem för att det gick bra att rita på baksidan på dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.