Tvillingar, föräldraledighet och Tvillingupproret

Tvillingultraljud

För er som inte vet det är Tvillingupproret ett upprop från tvillingföräldrar som vill ha lika mycket föräldraledighet per barn som man får om barnen är födda vid olika tidpunkter. Det betyder att tvillingföräldrar skulle kunna vara hemma i två år med sina barn om de inte utnyttjar möjligheten att vara två föräldrar hemma.

Min spontana åsikt till detta är att det inte låter helt rimligt. Det är visserligen två barn, men en föräldraledighet. Extra dagar för tvillingföräldrar ja, men inte dubbelt så mycket. Nu har jag försökt att lyssna på tvillingföräldrar, dels genom att prata med dem och dels genom att läsa vad som skrivits på nätet och diskuterats i media och jag har funderat över om det inte är den generösa föräldraförsäkringen som är problemet som så många gånger förr.

Det ska vara rättvist är det främsta argumentet och då handlar det om att alla barn har rätt till samma antal dagar. Liknande argument framhålls ofta när man diskuterar individualisering av föräldraförsäkringen, att individen är barnet. Men det är faktiskt en försäkring för föräldrar för att de ska kunna ta hand om sina barn. Den är baserad på föräldrarnas inkomst och den garanterar föräldrar en möjlighet att tillfälligt sluta jobba för att ta hand om barnet utan ett alltför stort inkomstbortfall. Jag förstår att det kan behövas fler dagar för tvillingföräldrar för att man vill kunna vara hemma två föräldrar samtidigt och att dessa dagar ska vara fler än dagens 180, men att båda föräldrarna ska kunna vara hemma med båda barnen i ett år känns inte helt rimligt. Trillingföräldrar ska ju då få trippelt så mycket och fyrlingföräldrar få fyra gånger så mycket, och så vidare.

Ett annat argument som jag har hört är att det är orättvist efter det första året, då har de med barn födda tätt ofta många dagar som kan plockas ut som extra semester i flera år, medan tvillingföräldrarna ofta förbrukat sina. Men då bör vi väl snarare ta tag i och dra in möjligheten att ta ut extra semester fram till barnen är åtta år? För som det ser ut idag finns det många medelklassföräldrar som plockar ut sparad föräldraledighet för båda barnen (som kanske är 7 och 5) och sticker till Thailand ett par månader. Är DET verkligen rimligt?

Vi behöver verkligen reformera föräldraförsäkringen, oavsett om vi vill öronmärka fler månader åt vardera föräldrar eller inte, och kanske bör vi ge fler dagar till tvillingföräldrar. Jag tycker att vi ska fundera över tvillingupproret och tänka på att mycket av den orättvisa som finns ligger i att den nuvarande försäkringen är för generös. De familjer som inte har så god ekonomi kommer att bränna alla dagarna de första åren och de förstår antagligen ingenting av medelklassföräldrarnas sparade dagar och tjafs om orättvisa i antalet extra semesterdagar. Ett första steg är att sätta en lägre gräns för när dagarna måste tas ut. Behövs extra dagar för skolavslutningar och stängda förskolor kan man tillåta ett visst antal dagar efter två års ålder, men inte hur många som helst. Idag är systemet utformat så att den som spar hen har, dvs den som har råd att leva på så få dagar som möjligt i början har en stor bank av dagar att plocka ut i flera år och det finns absolut ingen rättvisa i det.

Jag betvivlar inte att det är jättetufft med tvillingar. Jag betvivlar inte att det behövs två föräldrar mer än vad det gör för föräldrar med ett barn. Men för de allra flesta kommer dubbelt antal dagar innebära fler sparade dagar alternativt en mycket längre ledighet. Jag är glad över att diskussionen har kommit upp på tapeten för den ger oss möjlighet att prata om fler skevheter i föräldraförsäkringen. Den möjlighet som jag själv har just nu, att vara föräldraledig med min snart fyraåring för att jag inte har något jobb, det är exempelvis en lyx som är djupt orättvis och långt ifrån alla förunnad. Är det rimligt?

UPPDATERAT

Enligt nya regler från 2014 får man bara spara 96 dagar efter fyraårsdagen, men dessa dagar får sparas tills barnet är tolv år. 96 dagar är tre månader och en hel evighet och upp till 12 år är en försämring. Samma problem med andra ord.

8 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5379

  Jag blir riktigt ledsen över det här inlägget och hela den debatten vara eller icke-vara.

  Jag tycker inte att dina argument håller, så som många andras ”enligföräldrarnas”. Till exempel, det där med att rättvisan inte alltid bör prioriteras. Trillingföräldrar får tre gånger så många dagar och så vidare. Att få tvillingar är det sämsta ”alternativet” sett till föräldrapenning.

  Dessutom säger du att du själv utnyttjar systemet nu, varför ska då inte vi tvillingföräldrar få det våra barn faktiskt borde ha rätt till? Vi vill ju inte missbruka systemet, vi vill bara ha det våra barn borde ha rätt till.

  Det må hända att jag inte är objektiv i den här frågan då jag faktiskt inte ens kommer ihåg vårt första år med tvillingarna, men att bli lämnad ensam med två spädbarn bara tre månader efter förlossningen var allt annat än mänskligt! (Och då hade vi tur att få fullgångna barn utan några större hälsoproblem!) Det handlade verkligen inte om att vara hemma tillsammans i två år, utan att tillgodose sitt barns behov utan att behöva höra hur tvillingen skriker förtvivlat i rummet bredvid.

  1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5379

   Jag säger inte att det är tufft eller att tvillingföräldrar bör få fler dagar att vara tillsammans båda föräldrarna, men att diskutera ur ett barn-individ-perspektiv tycker inte jag håller. Det är ändå föräldrarnas tid med sina barn det första året som är det som vi får betalt för. Hela poängen med att dra in mig själv i resonemanget var att visa hur absurt systemet är utformat. Ett system där man får ett antal dagar som bara går att utnyttja det första året/två åren tycker jag är rimligare. Att tvillingföräldrar kan få mer tid tycker jag är självklart och jag diskuterar gärna hur mycket mer tid. Men hela min poäng är att systemet är så generöst att dubbla dagar blir orimligt. Istället för att dubbla era dagar så bör vi dra in på alla andras dagar. Det är det jag säger och jag hoppas att du kan läsa inlägget en gång till och inte bli lika ledsen.

 2. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5379

  Visste du att tvillingmödrar löper 77% större risk att få depression på grund av stress (förlossningsdepression är inte ens medräknad)? Hur ställer du dig inför det som feminist?

  1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5379

   Utveckla gärna, för jag förstår inte vad det har med detta att göra. Jag tycker att tvillingföräldrar ska få mer tid, men inte dubbelt så mycket.

 3. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5379
  • sven erik hansson2 augusti, 2015 kl. 08:09
  • Svara

  Det talas inte om det nu, men när föräldraförsäkringen kom på 1970-talet och daghemsutbyggnaden satte fart så var det en vanlig motivering till det att födelsetalen skulle öka. Det skulle underlätta för föräldrarna att kombinera hem och yrkesliv och därmed skulle det födas fler barn. Det var ofta på 70-80-talen debatt om låga födelsetal i Sverige.

 4. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5379
  • Fredrik9 augusti, 2015 kl. 06:31
  • Svara

  50/50 är jämställd föräldraförsäkring.
  Allt annat är kvinnlig egoism.
  Just a reminder or the good choice!

 5. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5379
  • Lisa13 september, 2015 kl. 01:22
  • Svara

  Men varför är det så självklart för dig att tvillingföräldrar överhuvudtaget ska få fler dagar än de som bara får ett barn? Du upprepar gång på gång att visst bör de få fler dagar om än inte dubbelt så många men varför de alls måste ha fler dagar skriver du inte en enda gång.

  Sen undrar jag också om möjligheten att kunna spara 90 dagar fram tills dess att barnet fuller 12 verkligen är Det största problemet idag. Jag tycker personligen att ”snabbhetspremien” är ett betydligt större problem, den hetsar många föräldrar till att försöka bli gravida på nytt innan de verkligen känner sig redo vilket inte är bra för någon i familjen. Inte är snabbhetspremien feministisk eller kvinnovänlig heller, risken för komplicerade graviditeter som ger försämrad fysisk hälsa även efter det att barnen är födda är betydligt större vid täta
  graviditeter. T.o.m att vänta och föda tvillingar sliter ofta mindre på kroppen än att föda barn med 18 månaders mellanrum eller mindre. Dessutom uppmuntrar snabbhetspremien kvinnor till deltidsarbete och konserverar därmed gamla könsroller.

  1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5379
   • Hanna13 september, 2015 kl. 09:53
    Författare
   • Svara

   Jag skriver inte att det är självklart att de ska få fler dagar, utan att jag är villig att diskutera det. Att jag kan förstå att de behöver fler dagar.

   Snabbhetspremien kände jag inte till, men tycker inte att den verkar bra och håller med om din analys.

   Men problemet kvarstår med sparade dagar som jag fortfarande tycker är ett stort problem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.