Tretton nobelpristagare: Selma Lagerlöf

Kejsarn av PortugallienNu har vi avslutat den första cirkelboken i bokcirkeln Tretton nobelpristagare. Vi läste Selma Lagerlöfs Kejsarn av Portugallien och jag valde att inte läsa den, eftersom jag läst den förut.

Många aspekter kom fram i diskussionerna. Jag ska nämna tre.

* Selmas förmåga att beskriva kärleken till ett barn. Här är det fadern och hans kärlek som står i centrum och förlusten av dottern driver honom in i galenskap. I början av boken beskrivs han kärlek mycket fint och det är också det som jag mins bäst av boken.

* Kattrina var en karaktär som gjort starkt intryck på många. Jag tyckte att hon visade på stor kärlek som aldrig lämnade Jan, utan lät honom hållas. Men hade hon egentligen något val?

* Varför skrev inte dottern på alla dessa år? Är det ett logiskt feltänk av Lagerlöf eller finns det en förklaring i att hon helt enkelt skämdes? Jag vet att jag funderade mycket över detta också när jag läste den.

Du som har läst den, har du något att tillägga angående våra diskussioner? Eller om något annat? Kommentera gärna!

Nu följer en recension av Kejsarn av Portugallien och en presentation av Selma Lagerlöf inom ramen för temat Veckans feminist.

Nästa bok är den italienska författaren Grazia Deleddas Murgrönan.

1 ping

  1. […] Selma Lagerlöfs Kejsarn av Portugallien läste jag när jag gick på gymnasiet och den har verkligen lämnat djupa spår. Vi har precis avslutat första delen i bokcirkeln Tretton nobelpristagare och diskuterat boken. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.