Mitt möte med Petra Hůlova

Petra Hulova pratar om kvinnor i Mongoliet

Jag var och lyssnade på när den tjeckiska författaren Petra Hůlova berättade om livet och kvinnor i Mongoliet. Hon har skrivit en bok om det, Allt detta tillhör mig, som jag har läst och tyckte mycket om.

Det var bra att hon redogjorde för varför just Mongoliet. Under kommunisttiden hade Tjeckien och Mongoliet utbyte. Flera Mongoler kom till Tjeckien och det fanns möjlighet att studera Mongoliet på universitetet i Prag, vilket Petra Hůlova alltså gjort. Hon har även bott i landet ett år.

Hälften av alla människoår i Mongoliet bor i Ulanbator och staden är inte anpassad till antalet människor. Det är ständigt trafikstockning. Landet är det snabbast växande digitalt sett i hela världen, men det är stora kontraster mellan den växande staden och i de tältbyar som finns på landsbygden. Ulanbator som stad är en ganska trist kommuniststad och nästan alla gamla tempel och religiösa monument är förstörda och ersatta med betong.

En intressant sak till som hon pratade om var att Mongoliet är ett tämligen främlingsfientligt land och det finns ett nazistparti med många anhängare. Det är kineser som deras hat riktar sig mot.

Mycket intressant om ett land jag inte visste så mycket om och har du möjlighet, så läs Allt detta tillhör mig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.