Tips på läskiga böcker för den som inte gillar skräck

Halloweenbarn

Nu är det Halloweentider och all ska vara lite extra läskigt. Det hade då passat bra om jag hade gett er några tips på skräcklitteratur eller spökhistorier, men jag är inte så förtjusta i sådana. Eller jo, om du vill ha något riktigt läskigt kan du lyssna på Creepypoddens avsnitt 100 om Hoin, skriven av Andreas Ericson (min man). Såklart finns det annan litteratur än skräck som gör att det kittlar av obehag i hela kroppen och fem sådana böcker ska ni få tips om i det här inlägget!

Läskiga böcker att läsa på Halloween

Vegetarianen av Han Kang: Om en kvinna som blir vegetarian. Vad är det för obehagligt med det? Det går nästan inte att förklara, man måste läsa själva. Ett  ungefärligt citat från en fd kollega: ”Han Kang har lyckats med konststycket att skriva en obehaglig bok om krig och så en bok om att bli vegetarian som är ÄNNU mer obehaglig”.

Svärmodern av Moa Herngren: Ett relationsdrama där dåligt beteende verkar gå i arv och där det största problemet är att folk är för mycket. Om att förbjuda sina barn att träffa sina anhöriga för att man har någon slags känsla av att man skyddar dem. Otroligt obehaglig bok!

Hjärtdjur av Herta Müller: Du vill inte annat än att leva i frihet, men regimen i Rumänien vill annat. Hårstrån som läggs i brev för att få veta om de har blivit lästa och skuggor efter dig var du än går. Hårstråna är borta och du kallas in på förhör. Läskigt så att det förslår!

De utsatta av Maïssa Bey: Kvinnor i Nordamerika hålls inne, misshandlas och förtrycks. Kvinnor lever som andra klassens medborgare och är offer för den kultur de fötts in i. Det mest hemska me den här boken är att det inte går att säga att dessa historier tillhör historiens skräphög.

Det femte barnet av Doris Lessing: Vad händer när man får ett barn som inte alls passar in i den övriga familjen? I Det femte barnet får vi följa en familj från idyll till förfall där allt bygger på det där femte barnet som kom till familjen och som inte var som alla andra. Obehagligt är bara förnamnet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.