Recension: Bey, Maïssa; De utsatta; 2001

De utsattaEftersom Månadens språk är franska och jag tycker att man bör läsa böcker som man köper, tog jag tag i De utsatta av Maïssa Bey. Jag hittade den på Tranans julmarknad i december och jag ville inte att den skulle gå samma öde till mötes som de flesta av de böcker jag köpte på julmarknader 2016 gjorde. De blev hyllvärmare, det blev inte denna!

De utvalda är kvinnor i Algeriet eller andra delar av Nordafrika. De är instängda kvinnor, misshandlade kvinnor och kvinnor som lever som andra klassens medborgare. Det är gripande historier om kvinnor som har det gemensamt att de på något sätt har kommit i kläm och fallit offer för kulturen de är födda in i.

Det var en bra bok. Obehaglig, men bra. Det visar på förtrycket som kvinnor har levt under i Algeriet nu och genom historien. Kvinnoskildringarna är trovärdiga och gripande och jag kände obehaget krypa i mig genom hela läsningen. Allt är på männens villkor, kvinnor är underordnade. Tyvärr kan vi ju inte säga att det inte alls ser ut så idag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.