Tematrio v 49 – Önskelista

Denna veckas tematrio är lika förra veckans jerka, den handlar nämligen om vad vi önskar oss i julklapp. Tre böcker ska jag välja ut och jag gör ett tema i temat och radar upp tre baltiska böcker jag önskar mig.

Med högklackade skor i Sibiriens snö av Sandra Kalniete: Författaren är född i Gulag, men fick komma till sitt hemland Lettland när hon var fem år. Idag har hon varit EU-kommissionär och utrikesminister och hon var en av dem som kämpade för ett fritt Lettland 1991. Boken handlar om livet i Sibirien som fångar.

Förträngda minnen av Imbi Paju: Samma tema som ovan. Förträngda minnen handlar om Pajus mor och moster som satt i sibiriskt fångläger, men också om Estlands korta tid som självständig nation efter första världskriget.

Häxan och regnet av Jurga Ivanauskaite: En erotisk kärleksroman med tre kvinnor från olika tider, som gjorde skandal i Litauen när den gavs ut 1993. Myndigheterna försökte förbjuda den för att minska försäljningen, men det fick motsatt effekt, i alla fall om man får tro Adlibris.

10 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Jag tänkte också på att den var lik jerkan men tematriot är lite enklare att vara på!

  1. Det är lite enklare när man måste hålla sig till tre 🙂

  • ochdagarnagar4 december, 2012 kl. 10:23
  • Svara

  Vilka fina tips. Tack för dem!

  1. Det återstår att se om de är läsvärda, men jag vill verkligen läsa mer om kvinnor i Baltikum!

 2. Sällan funkar det där att förbjuda böcker..

  1. Nej, dömt att misslyckas.

 3. Intressanta böcker! Och det där med att förbjuda något är oftast bästa reklamen… 🙂

  1. Jo, vem vill inte läsa en erotisk roman som regimen tycker är så vågad att den borde förbjudas? 🙂

 4. 3 för mig helt nya tips. Det finns så många länder! Och så många böcker att välja! *Drabbas av jaghinnerinteläsaalltjagvillsyndromet*

  1. Åh, det drabbar mig hela tiden! Nu har jag dåligt samvete för att jag bara har läst en novell på två sidor av Canetti, men det är ju dumt att läsa böcker av folk man inte är så sugen på, när det finns så många man faktiskt ÄR sugen på!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.