Lucka 5: National museum of women in arts i Washington DC

Krans 5Bakgrund

Museet, som förkortas NMWA, är världens största konstmuseum som är tillägnat kvinnliga konstnärer. Museet startade 1987 och vill bidra till att minska obalansen mellan manliga och kvinnliga konstnärer i USA. För att klara det målet har de över 4000 objekt, ett stort bibliotek för forskning, tio årliga utställningar i världsklass och mycket mer. Läs mer på museets hemsida. Jag brukar generellt sett inte gillar separatistiska initiativ, men det här museet behövs tyvärr. Och ska något göras för att uppmärksamma kvinnor så ska det göras bra, annars får det motsatt effekt.

Resmålet

Washington DC är en underbar stad och där finns mycket kultur att ta del av. De flesta museerna ligger i den stora parken The Mall, men NMWA ligger business-kvarteren. I The Mall hittar du bland annat förintelsemuseet, naturhistoriska museet och museet för modern konst. Där finns också Lincolnmonumentet, Washingtonmonumentet och monument över andra världskriget.

Ta dig dit

NMWA ligger i centrala Washington och adressen dit är 1250 New York Ave NW.

NMWA och jag

Jag har inte varit där p g a en trasig magnetremsa. Det är helt sant. Det var 2008 och jag och min man var på olika håll i DC (båda på jobb). Vi bodde inte ens på samma hotell, men vi sågs dagligen. Jag var i entrén på NMWA och skulle betala de 5 dollar som det då kostade att gå in. Tyvärr funkade mitt kort inte just då och innan jag hann lägga fram ett nytt ringde telefonen. Det var min man som var i krokarna och behövde hjälp med en sak. Jag gick för att träffa honom och tänkte att jag hade ju all tid i världen att se museet. Det skulle visa sig att det hade jag absolut inte. Alla museum stänger kl 17 i DC och så även detta. Jag hade möten inplanerade och så skulle jag se Newseum, ett museum för media som var mer prio eftersom det passade in i min resa. Det skulle visa sig bli ett val mellan NMWA och Newseum och hade jag varit där privat hade jag prioriterat annorlunda. Och hade mitt kort funkat hade vi nog gått på utställningen tillsammans istället för att träffas på ett café.

1 ping

  1. […] Igår skrev jag om ett museum för kvinnliga konstnärer i USA och hyllade det initiativet. Idag är jag betydligt mer kluven när jag presenterar dagens feministiska resmål. På Sveriges Riksdag, min arbetsplats, finns mycket konst, både ny och gammal. Av naturliga skäl är det många manliga konstnärer bland den äldre och betydligt fler män än kvinnor finns porträtterade. Detta hör till historiens anda. När det kommer till den nyare konsten är det mer svårförklarat. För att väga upp den snedvridna respresentationen finns det en kvinnorum på riksdagen. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.