Lucka 4: Platsen där Jeanne d’Arc brändes på bål i Rouen, Frankrike

Krans 4Bakgrund

Jeanne d’Arc var den unga kvinnan som fick kallelse från Gud och ledde den franska armén till seger mot engelsmännen. Hon övertalade av kungen att leda ytterligare en armé, men det gick sämre och hon togs tillfånga och dömdes till döden av engelsmännen. Hon brändes på bål i staden Rouen 1431. 1920 helgonförklarades hon och idag är hon katolikernas skyddshelgon för soldater.

Resmålet

Idag är platsen där hon brändes ett torg i centrala Rouen. För att hedra Jeanne d’Arc är kyrkan på torget byggt med flammor på sidorna och det står ett minnesmärke i en rabatt med vackra blommor. Rouen är en stad i Normandie som har ca 110 000 invånare i staden och över 500 000 i storkommunen.

Ta dig dit

Om du inte tar dig hela vägen till Normandie med bil går det bra att hyra bil på flygplatsen i Paris och ta sig dit. Det är inte så långt och tar max två timmar att köra. Torget ligger i centrala staden och platsen är svår att missa när du är där.

Rouen och jag

Jag var med min man och våra bröder i Rouen sommaren 2010. Vi hyrde bil på flygplatsen i Paris och åkte till Normandie och såg bland annat invasionsstränderna,  Bayeux och ciderodlingar. Vi stannade i Rouen på väg tillbaka till flygplatsen för att äta lunch. Det lilla vi hann se av staden tyckte vi om och jag är glad att vi fick se platsen där Jeanne d’Arc brändes på bål. Nedan ser ni bilder på kyrkan med flammorna och minnesmärket i blomsterrabatten.

Kyrkan vid platsen där Jeanne d'Arc brändes på bål 1431

Här brändes Jeanne d'Arc på bål 1431

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  1. Vilket spännande resmål!

    1. Ja! Rouen är en trevlig stad också, den förtjänar ett längre besök än två timmar.

  2. Skulle gärna se detta…

    1. Det ligger nära mycket annat kul som är värt att se så jag rekommenderar verkligen en resa till Normandie!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.