Tematrio v 43 – prisade böcker

Doris LessingDenna vecka tillägnar jag Lyrans trematrio till bokcirkeln Tretton nobelpristagare som jag är med i. Det är en oerhört ambitiös cirkel som tillsammans ska läsa alla de kvinnliga nobelpristagarna. Här är tre nobelprisbelönade författares böcker:

Kejserlig kvinna av Pearl Buck: Buck fick nobelpriset 1938 och hon är mitt ansvar i cirkeln. Jag valde boken Kejserlig kvinna som Västmanländskan tipsade mig om (hon är också med och cirklar) och som jag inte läst förut.

Den femte sanningen av Doris Lessing: Boken är en feministisk bibel från 60-talet och finns med i den feministiska litteraturkanonen. Vi kommer inte att läsa den i cirkeln, för jag har redan nu fått veta att hon som ansvarar för Lessing har valt Det femte barnet. Det är en kortare och betydligt mer ångestfylld bok (jag har läst den och recension kommer när vi cirklat om den).

Älskarinnorna av Elfride Jelinek: En oerhört bra roman om kärlek och feminism som också finns med i den feministiska litteraturkanonen. Jag hoppas att hon som ansvarar för Jelinek väljer den!

20 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Jag hade en Pearl Buck-period när jag var yngre och älskade hennes böcker. Nu blir jag sugen på en omläsning.

   • Hanna20 oktober, 2014 kl. 07:40
    Författare
   • Svara

   Jag har läst några av hennes böcker och gillar henne verkligen! det var därför jag valde henne i cirkeln.

 2. Jag läser en annan av Pearl Bucks böcker just nu, Kom min älskade, men jag har fått upp ögon för Kejserlig kvinna och tänker mig att det ska bli nästa bok jag läser av Buck. Sedan är jag sugen på Pavilion of Women också, där en kvinna säger åt sin man att det är dags att han ska ta sig en konkubin och som ägnar tiden åt att lära sig massor som tidigare inte varit tillgängligt för henne.

   • Hanna20 oktober, 2014 kl. 07:42
    Författare
   • Svara

   Den sistnämnda lät verkligen intressant! Jag kan rekommendera Den goda jorden om du inte läst den.

 3. Har bara läst den Lessingbok du nämner men inte tipsar om 🙂 Men är sugen på att läsa mer av henne då den och dess uppföljare gjorde stort intryck på mig.

   • Hanna20 oktober, 2014 kl. 09:59
    Författare
   • Svara

   Men om du har barn bör du inte läsa Det femte barnet. Jag bara varnar 🙂

 4. Det enda jag läst av någon av dina tre är en söt liten kortbok, Rufus, som Lessing skrev om en hittekatt…

   • Hanna21 oktober, 2014 kl. 01:56
    Författare
   • Svara

   Det låter som något annat än både den femte sanningen och det femte barnet 🙂

 5. Kul när Lessing vann, men Det femte barnet är läskig och Den femte sanningen är ju inte så lätt.

   • Hanna21 oktober, 2014 kl. 01:58
    Författare
   • Svara

   Nej, det är inga lätta böcker någon av dem.

 6. Lessing och Jelinek är klockrena, Pearl Buck har jag ännu inte läst. Men jag kommer dit inom kort, nu har jag bara knappa tre år kvar tills jag har läst alla nobelpristagarna! 🙂

   • Hanna21 oktober, 2014 kl. 01:54
    Författare
   • Svara

   Åh, det är imponerande! Jag har några fler år kvar 🙂

 7. Vilken intressant bokcirkel!

   • Hanna21 oktober, 2014 kl. 01:37
    Författare
   • Svara

   Ja, visst är den! Himla kul faktiskt, men vi är bara på bok nummer två än så länge.

 8. Har läst ett par andra böcker av Pearl Buck, men inte denna. Får ta och kika på den för de jag läst har jag tyckt mycket om.

   • Hanna21 oktober, 2014 kl. 01:38
    Författare
   • Svara

   Hon är riktigt bra!

 9. Intressant bokcirkel! Men har inte läst någon av de tre du listar, dock så ligger Pearl Buck i min läshög, dock är det boken Kom min älskade.

 10. Spännande böcker du tipsar om! Jag har inte läst någon av dem, lite pinsamt eftersom jag ändå varit feminist ända sen 60-talet… Fast då kallades det rödstrumpa…

 11. Tack för tre intressanta tips! Jag är väldigt sugen på Älskarinnorna!

   • Hanna24 oktober, 2014 kl. 08:06
    Författare
   • Svara

   Den är så bra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.