Tematrio v 38 – egenhändig trio: Finland

Lyran frågar oss varje vecka om vi kan räkna upp tre böcker eller tre författare på ett speciellt tema. Hon har frågat oss om svenska och norska böcker på respektive nationaldagar och jag kompletterade med Danmark på den danska nationaldagen och har även skrivit om Island. Jag har Finland kvar och då måste jag givet vis även presentera tre lästa författare därifrån. Här kommer tre författare som jag läst från Finland:

Sofi Oksanen: En fantastisk författare som jag upptäckte efter att min finska vän tipsade om henne. Nu har jag hört det ryktas att hon kommer ut med en ny bok i höst och jag ser verkligen fram emot översättningen. Oksanen är halvest och skriver en del om Estland och hur det var att växa upp så nära Sovjetunionen och se det som ett andra hemland.

Leena Lehtolanien: Så klart måste jag nämna henne. Hon skriver deckare och vissa av hennes böcker om den feministiska poliskommissarien Maria Kallio har översatts till Svenska. Tack vare att jag har skrivit så mycket om Lehtolainen här så fick jag möjlighet att träffa henne för ett par veckor sedan. Det var verkligen ett trevligt möte!

Märta Tikkanen: Jag har haft hennes böcker i bokhyllan i många, många år och jag har tänkt att läsa henne, men det blev aldrig av. Förrän nu när jag åtog mig att läsa böcker av norska, kvinnliga författare. Det var ett fantastiskt möte och jag kommer förmodligen att läsa mer av henne!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.