Tematrio v 36 – mansförnamn

Föga förvånande vill Lyran denna vecka istället för kvinnonamn i titeln, ha boktitlar med mansnamn. Lite svårt för en kvinnolitteratursbloggare om jag ska hålla mig till böcker som platsar här, men om jag går utanför blir det inte så stor utmaning. Jag hittade faktiskt tre i biblioteket!

Volmer av Lise Nørgaard: Boken som egentligen är en historia om två flickors uppväxt, bär titeln efter busungen Volmer som de både lärde känna och fascinerades av. Nørgaard beskrivning av borgarklassens inskränkthet är fantastisk och den kan vi också ta del av i TV-serien Matador (där många av karaktärerna från Volmer finns).

Alberte och Jacob av Cora Sandel: Första delen i böckerna om den norska kvinnan Alberte som flyttar till Paris och lever konstnärsliv och senare gifter sig och flyttar tillbaka till Norge. Jag älskade inte böckerna, men de hade något. Om inte annat så är det en del av den norska historien kring förra sekelskiftet fram till mellankrigstiden.

Lilith, Adams första hustru av Anita Gustavsson: En bok om den mytomspunna Lilith, som enligt legenden skulle varit gift med Adam före Eva. Hon var inte beredd att foga sig så hon fick lämna paradiset. Anita Gustavsson försöker ge liv åt henne. Kort sammanfattat var det ett ganska dåligt försök.

Och utan att jag visste ordet av det har jag tagit tre nordiska böcker från tre olika nordiska länder. Det finns ingen hejd på mitt Nordenintresse 🙂

9 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Alberte och Jacob är en gammal favorit, ja hela trilogin.

  1. Jag var inte så förtjust, men den hade sina ljusglimtar.

 2. Bara nya boktips här hos dig!

  1. Vad kul att du tycker det! Den första är en riktig favorit.

 3. Alberte och Jakob är en av mina favoritböcker. Jag valde den till temat med kvinnonamn i titeln.. 🙂

  1. Alltså jag gillade inte Alberte som person. Det var nog därför jag inte fastnade för böckerna.

 4. Lilith boken lät intressant, synd att den inte var så bra då.

  1. Den är absolut intressant, men inte på långa vägar så bra som den skulle kunna vara.

 5. Det är synd att boken om Lilith inte var bra :/ Den lät annars väldigt intressant.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.