Bokbloggsjerka v 35 – Vad kännetecknar en svensk deckare?

Veckans fråga på Annikas litteratur- och kulturblogg:

Välj ett land och tala om för mig vad du tycker kännetecknar just det landets kriminalromaner.

Mycket svår – men kul! – fråga den här veckan. Jag kommer att välja svenska kriminalromaner och vad som kännetecknar dem är jag knappt en av de första att spekulera i. Vad ska jag då tillföra? Jag surfar unt lite och ser vad andra har skrivit. Lotten skriver om könsroller och tankar om barn som är närvarande i nordiska deckare. Monika skriver att svenska deckare är politisk korrekta. Sara tar död på myten att den svenske polisen alltid är alkoholiserad och missanpassad.

Jag skulle vilja säga att det i svenska deckare mer än i deckare från något annat land förekommer historier som går långt tillbaks i tiden. Det finns i andra deckare också, t ex Kvinna i grönt av Arnaldur Indriðason, En ovanligt torr sommar av Peter Robinson och några avsnitt av Morden i Midsomer. Men i svenska dussindeckare är det nästan standard. Ibland hänger bakgrundshistorien mycket löst ihop med huvudstoryn och det hela blir nästan skrattretande.

Detta var mitt lilla bidrag. Det finns såklart många, många fler saker om kännetecknar en svensk deckare. Nu ska jag surfa runt ännu mer och se vad ni andra har skrivit!

8 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  1. Håller med dig! Har inte tänkt på det tidigare men det stämmer ju faktiskt.

  2. Jag vet inte vem som började med det där med historisk bakgrund, men just nu är det lite för många som kör samma. När något blir mer regel än undantag så är det dags att byta taktik.

  3. Har inte heller tänkt på det tidigare men nu kommer jag på en massa exempel!

  4. Visst är det svårt. Men man ser att vissa åsikter återkommer hos många. Men det där med historisk bakgrund i svenska deckare det stämmer så väl!

  5. Kanske dom egentligen ville skriva en historisk roman, deckarförfattarna menar jag, men så lappade dom på med lite detektiveri för att få boken att passa i den genren som ju brukar sälja rätt bra..

  6. Jag ser att teorierna är många om varför det är såhär. Jag måste säga att jag gillade det när jag stötte på det första gången, men nu har det blivit lite för mycket. Det kan vara troligt spännande, men det måste ha en vettig förklaring i slutändan. Jag tycker inte Jungstedt och Läckberg har kunnat leverera det.

  7. jag när jag tänker efter på vad jag har läst, så verkar du ha rätt! fast jag tycker om det har med historier som går lång bak i tiden

    1. Det tycker jag också. om det är bra gjort. Väldigt ofta tycker jag att författare kastar in historiska tillbakablickar som sedan på ett mycket diffust sätt har att göra med huvudstoryn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.