Warning: mysqli_real_connect(): not found in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/class-wpdb.php on line 1987 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/class-wpdb.php:1987) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/class-wpdb.php:1987) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Tematrio v 25 - Stockholm - Feministbiblioteket

Tematrio v 25 – Stockholm

StockholmUnderbart tema hos Lyran den här veckan – Stockholm! Jag har ju alltid trott att jag aldrig skulle bo här, men hur mycket jag än kan sakna mitt älskade Göteborg så tror jag att jag bli kvar. Böcker med med Stockholmstema har jag läst många. Per Anders Fogelström Stockholms-svit, med både Barn- och Stad-serierna är fantastiska och jag läste dem på gymnasiet. Jag listar här tre andra Stockholmsfavoriter:

Nortullsligan av Elin Wägner: Några tjejer beger sig till Stockholm för att leva ett modernare liv. De lever i kollektiv och försörjer sig som kontorister. Alltför att slippa bondmoralivet på landet.

Fröknarna von Pahlen av Agnes von Krusenstjerna: Jag älskade den sista delen i Krusenstjernas von Pahlen-serie, men vägen dit var stundvis ganska trist. I de första böckerna är det dock många fina skildringar från Stockholm som var en stor behållning.

Kejsarn av Portugallien av Selma Lagerlöf: Här är det inte handlingen i boken, utan det som allt i boken kretsar kring som tilldrar sig i huvudstaden. Den älskade  saknade dottern vet alla andra inte alls är kejsarinna utan snarare prövar lyckan utan större framgång i Stockholm.

16 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Den enda jag inte läst av böckerna i din trio är Fröknarna von Pahlen. Tack för tips!

  1. Selma måste du ju ta och läsa då!

 2. Det går alltid att få med en Selma 😉 von Pahlenserien har jag oläst i hyllan, borde ta itu med den.

  1. Alltid 😉 Läs inte hela i sträck bara om du inte vill bli totalt uttråkad. Men det är värt att läsa alla, slutet belönar dig rikligt!

 3. Bra trio! Jag gillade också fröknarna von Pahlen – det är ett mycket radikalt och ganska oväntat slut! Men en del långa transportsträckor på vägen dit, helt klart.

  1. Det var ju först på slutet som man fattade det enormt radikala. Lång transportsträcka men värt det!

 4. Fröknarna von Pahlen och Kejsaren av Portugallien har jag läst. Rolig koppling du gjorde till Lagerlöfs bok. Du har givetvis rätt i att Stockholm spelar en stor roll i boken, även om den utspelar sig i Östra Ämtervik.

  1. Ja, det gör ju det! Även om vi inte direkt får gatubilder därifrån.

  • sven erik hansson16 juni, 2015 kl. 08:55
  • Svara

  Ja, Kejsaren av Portugalien handlar om en dotters längtan till storstaden och dess möjligheter.Lika aktuellt idag.

  1. Fast kanske inte med så mycket faror längre?

 5. Lagerlöfs bok har jag läst av dessa tre och Norrtullsligan vill jag förstås nu läsa! 🙂

  1. Den är jättebra! Skriven 1908.

 6. Nej, inte någon av dessa har jag läst 🙂

  1. Som jag skrev ovan, Selma måste du ju läsa i alla fall 🙂

 7. Nortullsligan skulle jag vilja läsa 🙂 Och kanske Kejsarn i Portugallien. Jag har ju inte läst något av Lagerlöf.

  1. Åh, då är det väl på tiden??? Kejsarn är en bra bok att börja med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.