Tematrio v 23 – bonusinlägg: Danmarks nationaldag

Jag lovade igår att idag – på Danmarks nationaldag – ska presentera tre danska favoriter. Det blir författare istället för böcker. Jag har pluggat danska inom ramen för Nordiska språk på Göteborgs universitet och där ingick Frökens Smillas känsla för snö av Peter Høeg. Jag fastnade inte för den, som så många andra har gjort.

Lise Nørgaard: Jag upptäckte denna roliga författare i tonåren. Hennes två bästa böcker är Volmer och Sommargästerna. De handlar om lite samma sak, gamla invanda normer och småborgerlighet och någon som bryter mot dessa. Volmer utspelar sig på 50- och 60-talen och Sommargästerna i nutid (80-talet). Hon har även skrivit min absoluta favorit-serie Matador.

Hanne Vibeke-Holst: Jag kan inte skriva denna post utan att nämna Holst. Jag älskar hennes böcker och ser mycket fram emot att hon nu kommit ut med en ny, Förlåtelsen. Jag som ska läsa nordiska böcker nu och gärna på originalspråk, ska se om jag hittar den på danska när vi byter plan på väg från Litauen.

Ole Lund Kirkegaard: En av de roligaste barnboksförfattare jag vet. Vem har inte läst och skrattat åt Gummi-Tarzan? Eller Robban och alla de andra polarna? Eller Gusten grodslukare? Jag ser fram emot att läsa dessa när Hugo kommer upp i den åldern.

2 pingar

  1. […] Det lider ingen brist på litteratur från Danmark här eller i mitt övriga liv. Jag har tidigare skrivit om tre danska författare som jag gillar tidigare; Hanne-Vibeke Holst, Lise Nørgaard och Ole Lund […]

  2. […] frågat oss om svenska och norska böcker på respektive nationaldagar och jag kompletterade med Danmark på den danska nationaldagen och har även skrivit om Island. Jag har Finland kvar och här kommer […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.